Σειρά λαθών σε 335.000 δηλώσεις φόρου ακινήτων

Αποστολή από τις ΔΟΥ ειδοποιητηρίων για διορθώσεις
Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 07:14

Από την Εφορία τους θα αναγκαστούν να ξαναπεράσουν περισσότεροι από 335.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη που έχουν εντοπιστεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα έντυπα Ε9 που έχουν υποβάλει με τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Η Γ.Γ.Π.Σ., που έχει ήδη εκκαθαρίσει περίπου 2 εκατ. δηλώσεις ακινήτων επί συνόλου περίπου 3,5 εκατ., θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες στους συγκεκριμένους φορολογούμενους τα σχετικά ειδοποιητήρια προκειμένου να προσέλθουν εντός 10 ημερών στις ΔΟΥ για να «τακτοποιήσουν» τα λάθη τους, ώστε να καταστεί δυνατή η επεξεργασία των εντύπων Ε9 και κατ' επέκταση η επιβολή του ΕΤΑΚ.

Καθυστέρηση

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ για το 2008 έχει καθυστερήσει σημαντικά όμως, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Γ.Γ.Π.Σ., η μόνη αιτία είναι τα λάθη που εντοπίζονται στα έντυπα Ε9 τα περισσότερα μάλιστα από τα οποία διορθώνονται από τους ίδιους τους υπαλλήλους της Γ.Γ.Π.Σ. για να μην ταλαιπωρούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την επεξεργασία που έχει πραγματοποιηθεί ήδη στις 2 εκατ. δηλώσεις ακινήτων (έντυπα Ε9) προκύπτει ότι τα συνηθέστερα λάθη είναι τα εξής:

* σε περίπου 30.000 δηλώσεις εντοπίστηκε ότι ο ΑΦΜ είναι λανθασμένος και δεν συμφωνεί με το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη του ακινήτου

* σε περίπου 100.000 δηλώσεις υπάρχουν ελλείψεις στα δεδομένα των ακινήτων που οδηγούν σε αδυναμία εκκαθάρισης και απαιτείται η συμπλήρωση τους.

* έχουν υποβληθεί, για το ίδιο έτος, διπλές αρχικές δηλώσεις. Λάθος, που αφορά περίπου 20.000 δηλώσεις

* περισσότεροι από 50.000 φορολογούμενοι έχουν συμπληρώσει λανθασμένα τα στοιχεία των ακινήτων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λογικά λάθη που οδηγούν σε αδυναμία εκκαθάρισης και ως εκ τούτου απαιτείται η διόρθωση των συγκεκριμένων στοιχείων, όπως για παράδειγμα είναι η ύπαρξη τετραγωνικών μέτρων κτίσματος σε ακίνητο κατηγορίας οικοπέδου.

* περίπου 60.000 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ελλιπή γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς έχουν αναγράψει μόνο το Νομό και το Δήμο στα οποία βρίσκονται τα ακίνητα τους χωρίς περαιτέρω περιγραφικά στοιχεία θέσης (οδός, δρόμοι που περικλείουν το ακίνητο).

* σε περισσότερες από 40.000 δηλώσεις οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ελλιπώς τους δρόμους που περικλείουν το ακίνητό τους.

* σε 20.000 έντυπα Ε9 εντοπίστηκαν: φορολογούμενοι που κάθε χρόνο δηλώνουν το σύνολο της περιουσιακής τους κατάστασης, με κίνδυνο πολλαπλής φορολόγησης, περιπτώσεις δυσανάγνωστης ή διττής αποτύπωσης των πληροφοριών, περιπτώσεις εμφάνισης ακραίων τιμών που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, π.χ. κατοικίες με έκταση 4.000 τ.μ.

* σε περισσότερες από 15.000 περιπτώσεις έχει γίνει λανθασμένη χρήση της αρίθμησης των ακινήτων (του αύξοντος αριθμού) για τη μεταβολή τους.

Ο αύξων αριθμός

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή διαγραφή ακινήτου ή μεταβολή στοιχείων ακινήτων που έχουν δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις δεν αναγράφεται ο σωστός αύξων αριθμός, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της σύζευξης των δηλώσεων.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το κλειδί για τη σύνδεση των ακινήτων σε διαφορετικές δηλώσεις, δηλαδή δεν μπορούν να καταγραφούν οι μεταβολές για ακίνητα που έχουν δηλωθεί σε παλαιότερες δηλώσεις.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω λάθη «μπλόκαραν» την επεξεργασία των εντύπων Ε9 και κατ' επέκταση τη διαδικασία εκκαθάρισης και έκδοσης των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα