Αργή ανάκαμψη επαγγελματικών ταξιδίων

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 12:24

Δύσκολη και αργή αναμένεται να είναι η ανάκαμψη του κλάδου των επαγγελματικών ταξιδίων από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όσο οι εταιρείες εγκρίνουν περιορισμένο ύψος κονδυλίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Amadeus, τα οποία ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, οι κρατήσεις των επαγγελματικών ταξιδίων που υλοποιούνται μέσω τουριστικών γραφείων, μειώθηκαν κατά 20% τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον τουρισμό αναψυχής, οι κρατήσεις του οποίου μειώθηκαν κατά 12%.

Από την πλευρά τους οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators, καταβάλλουν προσπάθειες να παραμείνουν στην κερδοφορία, καθώς οι επιχειρηματίες, αλλά και οι μεμονωμένοι τουρίστες περιορίζουν τα ταξίδια τους όσο διαρκεί η κρίση. Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία έχασε περίπου 8 δισ. το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Αεροπορικών Εταιρειών.

Ομως, ο τουριστικός κλάδος της Γερμανίας, μετά το πρώτο σοκ που υπέστη στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ήδη, παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης.

Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε τα σημάδια αυτά έγιναν πιο έντονα στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιείται από τις 11 Μαρτίου η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού, η οποία θεωρείται από τους ειδικούς κάτι σαν το «σεισμογράφο» της παγκόσμιας οικονομίας, παρά την οικονομική κρίση και σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, υπήρξε φέτος μια αύξηση των κρατήσεων της τάξης του 5,5%.

Εάν όντως ισχύει η παρομοίωση - τονίζεται στο δημοσίευμα - τότε η κατάσταση, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο κλάδο, δεν είναι δραματική. Αντίθετα μάλιστα, ο Κρίστιαν Γκέκε, διευθυντής της έκθεσης στο Βερολίνο, δήλωσε χαρούμενος λόγω της μεγάλης συμμετοχής.

«Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού 2009, είναι σταθερή», πρόσθεσε, «με 11.098 εκθέτες, βρίσκεται περίπου στο ίδιο ρεκόρ συμμετοχής. Εδώ, παρουσιάζονται 187 χώρες και όλες οι αίθουσες είναι κλεισμένες από το Φεβρουάριο».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας είναι και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται στην έκθεση του Βερολίνου με 75 διαφορετικά σταντ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των Γερμανών ταξιδιωτικών πρακτόρων Κλάους Λέπλε προκύπτει ότι «για τα ταξίδια στο εξωτερικό οι Γερμανοί ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα το 2008 από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος λαός στον κόσμο.

Διέθεσαν περίπου 85 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν 7 δισεκ. δολάρια περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Εδώ υπολογίζονται, τόσο τα έξοδα του ταξιδιού, όσο και τα χρήματα που ξοδεύονται στον τουριστικό προορισμό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα