Καθίζηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στη Ρωσία «βλέπει» η Ford

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 10:28

Μείωση των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων στη Ρωσία έως 50% προβλέπει για φέτος η Ford Motor. Σημειώνεται ότι το μοντέλο Focus της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι το δημοφιλέστερο μοντέλο δυτικής εταιρείας στη χώρα, η οποία ήταν μέχρι πρότινος η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

«Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ακόμα και τώρα η ζήτηση συνεχίζει να φθίνει», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ford στη Ρωσία, Νίγκελ Μπρακενμπέρι. «Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος αποθεμάτων στην αγορά, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2008», πρόσθεσε.

Σήμερα, οι διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων, από το 19% που είχε προβλέψει πριν από δύο μήνες η Association of European Businesses. Οι Volkswagen και Toyota εκτιμούν ότι οι πωλήσεις στη Ρωσία θα «βυθιστούν» έως και κατά το ένα τρίτο, καθώς έχουν εκτιναχθεί τα επιτόκια των δανείων για αγορά αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβράδυνση αυτή στη Ρωσία αφαιρεί από τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες μία από τις τελευταίες αγορές στις οποίες βασίζονταν για την ανάπτυξή τους. Για σχεδόν μια δεκαετία, όταν ενισχύονταν οι τιμές του πετρελαίου, οι Ρώσοι καταναλωτές αγόραζαν όλο και περισσότερα ακριβά ξένα μοντέλα. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τώρα, αν αγοράσουν αυτοκίνητο, αγοράζουν ένα φτηνότερο.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα, στο πρώτο δίμηνο του 2009, μειώθηκαν κατά 36% στα 252.314 οχήματα, καθώς το ρούβλι υποτιμήθηκε και τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα