Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 6,5% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2009

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 10:38

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2009 προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ προειδοποίησε το Πεκίνο ότι ενδεχομένως να μην επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους του, εάν προσπαθήσει να αντισταθμίσει την επιβράδυνση ενισχύοντας περαιτέρω τις επενδύσεις.

Στις τριμηνιαίες οικονομικές της προβλέψεις, η τράπεζα έχει αναθεωρήσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ φέτος σε 6,5% από 7,5% που ανέμενε το Νοέμβριο.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα φέτος και το 2010, κυρίως μέσω των αδύναμων εξαγωγών και των μη κυβερνητικών επενδύσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα οικονομικά θεμελιώδη της Κίνας εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη για μετά το 2009.

Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός χαιρέτισε τα νέα μέτρα για τη στήριξη της κατανάλωσης, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο κρατικό σχέδιο των τεσσάρων τρισ. γουάν (585 δισ. δολάρια). «Κοιτάζοντας στο μέλλον, το να δοθεί μικρότερη έμφαση στην βραχυπρόθεσμη άνοδο του ΑΕΠ θα επιτρέψει το να εστιασθεί η προσοχή στην εξισορρόπηση και τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα