Σχέδιο χρηματοδότησης της εξαγοράς ζημιογόνων στοιχείων ενεργητικού ανακοίνωσε προ ολίγου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το ένα τρισ. δολάρια με στόχο τη στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο «συνεχίζει να δίνει μάχη για την ανάκαμψη».
Για το πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων επενδύσεων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα χρησιμοποιηθούν από 75 έως 100 από τα 700 δισ. δολάρια του σχεδίου TARP που εκπονήθηκε το περασμένο έτος, παρέχοντας έτσι στην κυβέρνηση «αγοραστική δύναμη» 500 δισ. δολαρίων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι δυνατό να διπλασιαστεί «εν καιρώ», σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργείου.
Στη σημερινή ανακοίνωση γίνεται αναλυτικότερη αναφορά στο σχέδιο που είχε εξαγγείλει αρχικά τον περασμένο μήνα ο Τίμοθι Γκάιτνερ, το οποίο οδήγησε σε πτώση του χρηματιστηρίου εξαιτίας της απουσίας λεπτομερών στοιχείων για τις επιμέρους παραμέτρους της υλοποίησής του. Το Υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και ο Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ θα εκταμιεύσουν κεφάλαια και θα προβούν στη χρηματοδότηση των ιδιωτών επενδυτών με σκοπό την αγορά δανείων περιορισμένης ρευστότητας που διακρατούνται από τις τράπεζες.
«Αυτή η προσέγγιση είναι προτιμότερη από τις υπόλοιπες εναλλακτικές προτάσεις, όπως το να ελπίζουμε ότι οι τράπεζες θα απομακρύνουν σταδιακά αυτά τα στοιχεία από τα βιβλία τους ή από το να τα αγοράσει απευθείας το κράτος», δήλωσε πριν λίγο ο Υπουργός Οικονομικών. «Με το να ελπίζουμε απλώς ότι οι τράπεζες θα απαλλαχθούν μόνες τους από τα επισφαλή στοιχεία ενεργητικού παρατείνουμε τη χρηματοοικονομική κρίση, όπως ακριβώς συνέβη με την περίπτωση της Ιαπωνίας», συμπλήρωσε.
«Κληροδοτημένα δάνεια»
Τα μισά από τα κεφάλαια του προγράμματος του Υπουργείου Οικονομικών θα διοχετευθούν στο Legacy Loans Program (Πρόγραμμα Κληροδότησης Δανείων) υπό την εποπτεία του FDIC. Το Υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει τα μισά κεφάλαια για τη σύσταση μιας δεξαμενής τραπεζικών δανείων, ενώ τα υπόλοιπα θα επενδυθούν από εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο FDIC θα εγγυηθεί τις χρηματοδοτήσεις για λογαριασμό των επενδυτών, τουλάχιστον έως το εξαπλάσιο του (μετοχικού) κεφαλαίου που θα επενδυθεί.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), ο οποίος διαθέτει πλούσια εμπειρία σε θέματα διάθεσης υποτιμημένων δανείων μετά την εξαγορά πτωχευμένων τραπεζών, θα διενεργήσει δημοπρασίες για τις δεξαμενές των δανείων, οι οποίες θα τελούν υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση των ιδιωτών επενδυτών με την εποπτεία του FDIC.
«Για το Legacy Loans Program εκτιμάται ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον ένα ευρύ φάσμα επενδυτών», υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παρότρυνε τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και ιδιώτες επενδυτές, να δηλώσουν συμμετοχή.
Το δεύτερο μισό των χρημάτων που θα συνεισφέρει το Υπουργείο Οικονομικών θα διατεθεί στο Legacy Securities Program (Πρόγραμμα Κληροδότησης Χρεογράφων), σκοπός του οποίου είναι ο καθορισμός τιμής για τα χρεόγραφα με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις, τα οποία έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης εξαιτίας της κλονισμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών για την υποκείμενη αξία των στεγαστικών δανείων.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Fed θα επεκτείνει μια υφιστάμενη διευκόλυνση επιδότησης της εξαγοράς χρεογράφων με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις από τους επενδυτές. Ο χαρακτήρας του TALF θα διευρυνθεί προκειμένου να επιδοτείται επίσης η εξαγορά στοιχείων ενεργητικού, όπως εμπορικά και στεγαστικά χρεόγραφα με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις, τα οποία είχαν αρχικώς αξιολογηθεί με ΑΑΑ και πωλούνταν από τις ιδιωτικές τράπεζες.
Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα εγκρίνει, τέλος, πέντε εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού με «πιστοποιημένο ιστορικό εξαγοράς κληροδοτημένων στοιχείων ενεργητικού», οι οποίες θα προβούν στην αγορά των χρεογράφων.
Στις εν λόγω εταιρείες διαχείρισης θα παρασχεθεί ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια και να λάβουν τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.
Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν «προτιμώμενο χρέος» από το Υπουργείο ύψους 50 έως 100% επί του κεφαλαίου του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.