Χονγκ Κονγκ: 5,5% η αύξηση της τιμής κατοικιών

Το πρώτο τρίμηνο
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 08:22
UPD:08:32

Αύξηση 5,5% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο οι τιμές κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι πολυτελείς κατοικίες είναι οι δεύτερες πιο ακριβές στην Ασία, έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2008, σύμφωνα με την έκθεση της Centaline Property Agency Ltd.

Τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού κατόπιν υποθήκη και η μείωση κατά 20% της μέσης τιμής τους σε σύγκριση με πέρυσι, προσήλκυσαν τους αγοραστές, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του διευθυντή της εταιρείας, Γουόνγκ Λιούνγκ –σινγκ, ο οποίες επεσήμανε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν ανακάμπτει η αγορά κατοικιών.

Την εβδομάδα που πέρασε ο δισεκατομμυριούχος του Χονγκ Κονγκ, Λι Κα-σινγκ είπε ότι η Cheung Kong (Holdings) Ltd. – ναυαρχίδα στον τομέα του real estate – δεν χρειάζεται πλέον στήριξη από τις τράπεζες καθώς η αγορά υποθηκών είναι «πολύ καλύτερη». Η αξία των νέων υποθηκών στην πόλη, που αντιμετωπίζει την πρώτη της ύφεση από το 2003, υποχώρησε για έβδομο μήνα τον Φεβρουάριο.

Από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των οποίων τα στοιχεία συλλέγει η Centaline, οι τιμές στο ανατολικό Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν περισσότερο. Οι τιμές αναρριχήθηκαν 9,9% φθάνοντας κατά μέσον όρο στα 6.017 δολ. Χονγκ Κονγκ (776 δολ. ΗΠΑ) το τετραγωνικό πόδι έως τις 22 Μαρτίου από 5.473 δολ. Χονγκ Κονγκ που ήταν στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Σε μηνιαία βάση τα δάνεια για την αγορά νέων κατοικιών που εγκρίθηκαν από τις τράπεζες του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν για τέταρτο μήνα τον Φεβρουάριο φθάνοντας στα 11,4 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την Hong Kong Monetary Authority.

Σε ετήσια βάση η αξία αυτών των δανείων τον Φεβρουάριο μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Το Χονγκ Κονγκ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της πιο ακριβής πόλης πολυτελών κατοικιών στην Ασία με μέση τιμή τα 16.125 δολ. ΗΠΑ το τετραγωνικό μέτρο, μετά το Τόκιο, όπου οι τιμές βρίσκονται στα 17.998 δολ. ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία στο Web site της Global Property Guide.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα