Ρουμανία: Δάνεια με προνομιακά επιτόκια

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 08:37

Τη δυνατότητα προνομιακού δανεισμού από τη διεθνή χρηματοοικονομική αγορά έχουν οι εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη ρουμανική αγορά, μετά τη συμφωνία δανειοδότησης που υπογράφτηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να δανείζονται χρήματα, με μειωμένο προνομιακό επιτόκιο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών, στο Βουκουρέστι.

Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων του δανείου με το ΔΝΤ, το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού για τις ρουμανικές τράπεζες ήταν στο επίπεδο του 7,5% συν την προσαύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου (EURIBOR). Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σημειώθηκε μείωση στο 6,4% συν το EURIBOR, ενώ με την ανακοίνωση της δανειοδοτικής συμφωνίας με το ΔΝΤ, σημειώθηκε περαιτέρω μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου στο επίπεδο του 5,2% συν το EURIBOR.

Το εξωτερικό δανειοδοτικό πακέτο που θα καταβληθεί στη Ρουμανία ανέρχεται στα 20 δισ ευρώ, ενώ το περιθώριο εκταμίευσής του, έχει προσδιοριστεί στους 24 μήνες, υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης των όρων έγκρισης, που έθεσαν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα