Υποχωρεί το γιέν

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 07:58
UPD:08:11

Πτωτικά κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες από τον Ιούνιο, εν μέσω εικασιών ότι η ανάκαμψη των ασιατικών μετοχών θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Το ευρώ σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός έναντι του γιέν εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σηματοδοτήσει σήμερα και πάλι τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Το γιέν υποχώρησε και έναντι του αμερικανικού δολαρίου, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις τριμήνου από το 2001, εν μέσω ανησυχιών ότι η έκθεση Tankan στην Ιαπωνία θα δείξει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 30 ετών, περιορίζοντας τη ζήτηση για το νόμισμα.

Το γιέν υποχώρησε στα 130,29 ανά ευρώ στη 1:01 μ.μ. στο Τόκιο από 128,36 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όπου άγγιξε τα 126,42, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Μαρτίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 98,28 ανά δολάριο από 97,26. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3268 ανά ευρώ από 1,3199.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 7,8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου αυτό το τρίμηνο, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις από το τρίμηνο έως και τον Δεκέμβριο του 2001 και υποχώρησε κατά 2,9% έναντι του ευρώ.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 1,5% μετά την υποχώρηση που σημείωνε νωρίτερα έως 0,4% και ο MSCI Asia Pacific των μετοχών – εκτός Ιαπωνίας – αναρριχήθηκε 1,6%.

Το γιέν υποχώρησε τα μέγιστα έναντι των δολαρίων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας μεταξύ των 16 κυριοτέρων νομισμάτων του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι οι επενδυτές αναζήτησαν μεγαλύτερες αποδόσεις στις παραπάνω χώρες. Το γιέν υποχώρησε 2,1% έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας φθάνοντας στα 67,68 και σημείωσε απώλειες 1,9% έναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας, φθάνοντας τα 55,85.

Τα επιτόκια στην Ιαπωνία βρίσκονται στο 0,1% έναντι 3,25% στην Αυστραλία και 3,5% στη Ν. Ζηλανδία. Τα επιτόκια στην Ευρώπη βρίσκονται στο 1,5%.

Το γιέν περιόρισε την άνοδο δύο ημερών έναντι του δολαρίου πριν από την αυριανή έκθεση Tankan που ενδέχεται να δείξει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων ιαπωνικών βιομηχανιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975.

Ανοδικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του γιέν για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες εν μέσω εικασιών ότι τα περιουσιακά στοιχεία σε ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα διατηρήσει το πλεονέκτημά του έναντι του γιέν ακόμα και εάν η ΕΚΤ μειώσει αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκια της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, θα μειώσει στις 2 Απριλίου τα επιτόκια στο 1% από το 1,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα