Τη δέσμευση ότι θα πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να τονώσουν την ανάπτυξη, να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς και να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στη διεθνή οικονομία μέσω οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έδωσαν την Πέμπτη οι ηγέτες των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου. «Η παγκόσμια κρίση απαιτεί παγκόσμια λύση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο τελικό ανακοινωθέν.
Όπως υπογράμμισε στην συνέντευξή Τύπου ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, θα επιδιωχθεί η αναζωογόνηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και του παγκοσμίου εμπορίου με προγράμματα ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το πακέτο κεφαλαίων ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων θα διατεθεί ως εξής:
- Τριπλασιασμός των κονδυλίων του ΔΝΤ σε 750 δισ. δολ.
- Ενίσχυση των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) κατά 250 δισ. δολ.
- Υποστήριξη πρόσθετου δανεισμού έως το ποσό των 100 δισ. δολ. από τις Πολυμερείς Τράπεζες Αναπτύξεως (MDB)
- Χρηματοδότηση του εμπορίου με 250 δισ. δολ.
Η συμφωνία προβλέπει ακόμη τα εξής:
- Νέοι κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα
- Ρύθμιση για τη λειτουργία των hedge funds
- Kυρώσεις στους «φορολογικούς παραδείσους» που δεν θα συνεργάζονται με τις Αρχές των άλλων χωρών
- Καταργείται το τραπεζικό απόρρητο
Οι δεσμεύσεις των ηγετών του G20 έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στις χρηματιστηριακές αγορές όλου του κόσμου. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν άνοδο κατά 2,8% και 2,9% αντιστοίχως ανερχόμενοι στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 εκτινάχθηκε κατά 4,9%.
Στο Τόκιο, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 30,06 μονάδες, κλείνοντας στις 8.749,84 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Ιανουαρίου.
Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα τριών εβδομάδων, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχθηκε το δολάριο.
Πρόκειται «για έναν σχεδόν ιστορικό συμβιβασμό», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνόδου. Πρόσθεσε ότι η τελική διακήρυξη συνιστά ένα «ντοκουμέντο δράσης» και πως τέθηκαν οι βάσεις για μια «σαφή αρχιτεκτονική των χρηματοοικονομικών αγορών».