Διαμαρτυρία Λουξεμβούργου, Ελβετίας για τη συμπερίληψή τους στη «γκρίζα λίστα»

Δύο λίστες «φορολογικών παραδείσων» έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 12:42
UPD:13:08

Την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι συγκαταλέγονται στη «γκρίζα λίστα» των φορολογικών παραδείσων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής της G20, εξέφρασαν Ελβετία και Λουξεμβούργο.

Η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει 38 κράτη που ενώ έχουν δεσμευθεί να σεβαστούν τα διεθνή κριτήρια τραπεζικής και φορολογικής ασφάλειας, «δεν τα τηρούν ουσιωδώς». Μεταξύ των κρατών αυτών περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λιχτεστάιν και το Μονακό.

Ο ΟΟΣΑ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα δύο λίστες «φορολογικών παραδείσων» - μία «μαύρη» και μία «γκρίζα«- μετά τη χθεσινή απόφαση των ηγετών της G20 να αναλάβουν δράση κατά των κρατών που δεν συνεργάζονται σε φορολογικά ζητήματα.

Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνονται τα κράτη εκείνα τα οποία ποτέ δεν δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα διεθνή κριτήρια, και συγκεκριμένα τέσσερις χώρες: η Κόστα Ρίκα, η Μαλαισία, η Ουρουγουάη και οι Φιλιππίνες.

Η «γκρίζα λίστα» περιλαμβάνει συνολικά 38 χώρες, μεταξύ των οποίων την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, τη Σιγκαπούρη και τη Χιλή, οι οποίες δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, «αλλά δεν έχουν ουσιωδώς υλοποιήσει τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (και πρόεδρος του Eurogroup) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ακατανόητη την αντιμετώπιση αυτή, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στη λίστα υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες, αλλά καμία πολιτεία των ΗΠΑ.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ είχε κατονομάσει συγκεκριμένα ως φορολογικούς παραδείσους τις αμερικανικές πολιτείες του Ντελαγουέαρ, του Γουαϊόμινγκ και της Νεβάδας. «Εάν πρέπει να υπάρξει μία τέτοια λίστα, η Αμερική αξίζει σίγουρα μία καλή θέση», παρατήρησε.

Η Ελβετία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Χανς-Ρούντολφ Μερτζ, αποδοκίμασε «τη διαδικασία και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση της λίστας», και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν αποτελεί «φορολογικό παράδεισο», υπενθυμίζοντας την άρση του τραπεζικού απορρήτου, στην οποία προέβη τον περασμένο Μάρτιο.

Από την πλευρά τους, οι αρχές του Λιχτενστάιν επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να πάψουν να περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή, τηρώντας τα κριτήρια τραπεζικής ασφάλειας του ΟΟΣΑ. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει διμερείς συζητήσεις με τη Γερμανία και τη Βρετανία, ενώ είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν και με τις υπόλοιπες χώρες, και ιδιαίτερα τη Γαλλία.

Την ικανοποίησή της για το ότι δεν περιελήφθη στη «μαύρη λίστα» του ΟΟΣΑ, εξέφρασε η Αυστρία διά του υπουργού Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, παρά τη συμπερίληψή της στη «γκρίζα λίστα».

Όπως είπε ο κ. Πρελ, η Αυστρία θα υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση τη δέσμευσή της του περασμένου Μαρτίου να χαλαρώσει το τραπεζικό απόρρητο, θέτοντας στη διάθεση ξένων φορολογικών αρχών στοιχεία στην περίπτωση αιτιολογημένων υπονοιών.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομιών εξέφρασε, εξάλλου, την ικανοποίησή του για το ότι «δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το τραπεζικό απόρρητο των Αυστριακών πολιτών».

Μετά τη χθεσινή υπογράμμιση εκ μέρους των ηγετών της G20 της ανάγκης για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των «φορολογικών παραδείσων», ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, εκτίμησε σήμερα ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν το κύρος του κριτηρίου του ΟΟΣΑ ως το διεθνές σημείο αναφοράς. Εχουμε τώρα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο ο ΟΟΣΑ είναι σε καλή θέση να υλοποιήσει. Είμαι πεισμένος ότι μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις υποσχέσεις σε συγκεκριμένες δράσεις για να ενισχύσουμε την ακεραιότητα και διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα