Κινητοποίηση κτηνοτρόφων τη Δευτέρα στο Σύνταγμα

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 15:43
UPD:15:48

Με συμβολικές ενέργειες, όπως η δωρεάν διανομή στους πολίτες της Αθήνας 20.000 μπουκαλιών φρέσκου παστεριωμένου συνεταιριστικού γάλακτος, θα συνοδεύσουν οι κτηνοτρόφοι την κινητοποίηση, που έχουν προγραμματίσει για τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος δήλωσε στο ΑΠΕ ότι οι συμβολικές ενέργειες επιλέχθηκαν, «προκειμένου να αναδειχθούν μεν τα ζητήματα της κτηνοτροφίας, αλλά και να απολαύσουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δωρεάν το διατροφικό αυτό διαμάντι». Τόνισε δε, πως «από σεβασμό προς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Θέλουμε τους καταναλωτές μαζί μας και όχι απέναντί μας».

Τα αιτήματα του ΣΕΚ

1. Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτροφία- χοιροτροφία- βοοτροφία) να «παγώσουν» για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000€ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους.

2. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50€ ανά προβατίνα και αίγα και 250€ ανά αγελάδα και χοιρομητέρα.

3. Να αντιμετωπισθούν ριζικά οι ελληνοποιήσεις κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

4. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής-μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση τους.

5. Να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι Συνεταιρισμοί για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων με αυξημένο ποσοστό επιδότησης.

6. Να δημιουργηθεί ειδικό ΤΕΜΠΜΕ για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις.

7. Να καταργηθεί το ΕΤΑΚ στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

8. Να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου στο 4% επί των τιμολογίων.

Ειδικότερα, για την αγελαδοτροφία γαλακτοπαραγωγής:

* Να ακυρωθεί η απόφαση της Vivartia, για το σταμάτημα παραλαβής γάλακτος από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας.

* Να υπάρξει σαφής διαχωρισμός στα ράφια των S-M του φρέσκου γάλακτος με τα γάλατα υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας.

* Να αναγράφεται σε όλα τα γάλατα ο τόπος παραγωγής και εμφιάλωσης.

* Γιαούρτι να ονομάζεται το προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα.

* Να μην αυξηθεί η διάρκεια κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος πέραν των 5 ημερών.

* Ο ΕΛΟΓΑΚ να χρηματοδοτήσει καμπάνια προβολής των φρέσκου γάλακτος και να προωθηθεί πρόγραμμα δωρεάν διανομής γάλακτος στα σχολεία.

* Να αναβληθεί η απόφαση για αύξηση των ποσοστώσεων.

* Να μην τιμωρηθούν οι παραγωγοί που δεν καλύπτουν την ατομική τους ποσόστωση.

* Να αξιοποιηθεί το άρθρο 68 για την ενίσχυση του γαλακτοκομικού τομέα.

* Να αξιοποιηθούν οι πόροι της ΕΕ για την ενίσχυση του τομέα.

* Να μην διατεθούν στην αγορά το 2009 τα αποθέματα της παρέμβασης στο βούτυρο και το γάλα σκόνη.

Για τη χοιροτροφία:

* Η γνωστή ως ρύθμιση (100) με την εγγύηση του Δημοσίου να παγώσει για 3 χρόνια άτοκα και στη συνέχεια να ρυθμιστούν τα χρέη για 10 χρόνια με ευνοϊκούς όρους.

* Η Διοίκηση της ΑΤΕ να σταματήσει την παραπομπή των χοιροτρόφων στο Δημόσιο Ταμείο, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο και χρεωκοπία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία,

Για την αιγοπροβατοτροφία:

* Να μην εισαχθούν αμνοερίφια για το Πάσχα. Η ελληνική παραγωγή μπορεί να καλύψει όλη τη ζήτηση με άριστης ποιότητας προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα