Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 15:39

Fitch: Πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας το επόμενο δίμηνο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησής του για την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας τους επόμενους δύο μήνες άφησε ο οίκος Fitch Ratings. Η απουσία μεταρρυθμίσεων δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, παρατηρεί αναλυτής του οίκου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησής του για την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας τους επόμενους δύο μήνες άφησε ο οίκος Fitch Ratings.

«Όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές αυτή τη στιγμή, εκτός από το ότι δεν θα γίνει αναβάθμιση της αξιολόγησης. Ή θα παραμείνει ίδια ή θα υποβαθμιστεί, δεν γνωρίζω», αποκάλυψε στο Reuters ο αναλυτής Chris Pryce, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για την πιστοληπτική αξιολόγηση και για την αξιολόγηση των προοπτικών της χώρας.

Όπως σημείωσε, η απουσία μεταρρυθμίσεων δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. «Αυτό που με απογοητεύει περισσότερο είναι η αποτυχία (της χώρας) να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αυτό ακριβώς που κάνουν όλες οι άλλες χώρες στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Fitch έχει αξιολογήσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με "Α" και τις προοπτικές ως "σταθερές".

Σύμφωνα με τον Pryce, ο οίκος αξιολόγησης θα δημοσιεύσει την έκθεσή του για την Ελλάδα στους επόμενους δύο μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο, η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "Α-/Α-2" με "σταθερές" προοπτικές, επικαλούμενη την μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς και του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Τον Φεβρουάριο η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγησή των προοπτικών για το χρέος της χώρας σε "σταθερές" από "θετικές", λέγοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ίσες πιθανότητες για υποβάθμιση ή αναβάθμιση της αξιολόγησης τους επόμενους 12-18 μήνες.

Πηγή: Reuters