ΔΝΤ: Πιέσεις για ένταξη της Αν. Ευρώπης στο ευρώ

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 11:42

Το ΔΝΤ καλεί, ακόμη, την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάμψει τους κανόνες ένταξης ώστε να μπορέσουν οι χώρες τ ης Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν εν μέρει στη ζώνη του ευρώ.

Υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έστω και χωρίς την επίσημη ένταξή τους στην ευρωζώνη, τάσσεται με έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το ΔΝΤ καλεί, ακόμη, την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάμψει τους κανόνες ένταξης ώστε να μπορέσουν οι εν λόγω χώρες να ενταχθούν εν μέρει στη ζώνη του ευρώ.

«Χωρίς την ένταξή τους στην ευρωζώνη, αρκετές χώρες θα αναγκαστούν να λάβουν σαρωτικά μέτρα λιτότητας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο δημόσιο χρέος σε ξένο νόμισμα –μια στρατηγική με υψηλό πολιτικό κόστος», υποστηρίζει το ταμείο.

Οξύτατες αντιπαραθέσεις αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση της εμπιστευτικής έκθεσης που συνέταξε το ΔΝΤ ένα μήνα νωρίτερα και η οποία αναφέρεται στις πιθανές στρατηγικές συνδρομής των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Παρότι η σύνοδος των G20 χαρακτηρίστηκε επιτυχής, δεν κατόρθωσε να βρει λύσεις για τα προβλήματα της Ανατολικής Ευρώπης. Εν μέσω της επιδεινούμενης ύφεσης, η Ουκρανία και οι Λετονία –δύο χώρες που έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα του ΔΝΤ– έχουν φανεί ιδιαίτερα διστακτικές στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που ορίζει το ΔΝΤ. Η Ουγγαρία, από την άλλη, πασχίζει να σχηματίζει μια κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η έκθεση του ΔΝΤ εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που στόχο έχει να πείσει την ΕΕ και τα κράτη της Αν. Ευρώπης να υποστηρίξουν μια διευρυμένη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης μέσω –μεταξύ άλλων– της σύστασης ενός περιφερειακού ταμείου διάσωσης. Η εκστρατεία, ωστόσο, προσέκρουσε στις έντονες αντιρρήσεις των κρατών τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή: The Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα