Ε.Ε.: Στα €3 τρισ. η αρωγή προς τον χρηματοοικονομικό τομέα

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 14:57
UPD:15:13

«Χάρη στην παρέμβασή μας και στους όρους που επιβάλαμε, οι χώρες-μέλη δεν έπεσαν στη παγίδα του προστατευτισμού», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Νέλι Κρους.

Αρωγές συνολικού ύψους 3 τρισ. ευρώ έχει εξουσιοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα από την έναρξη της κρίσης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες.

«Ο όγκος των κρατικών αρωγών, αυτών καθ' αυτών, θα είναι αισθητά μικρότερος», παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη ανακοίνωσή της.

Από το ανωτέρω ποσό, τα 2,3 τρισ. ευρώ αντιστοιχούν σε συστήματα εγγυήσεων, όπου οι αρχές παρεμβαίνουν μόνον στην περίπτωση πτώχευσης τράπεζας ή ασφαλιστικής εταιρείας.

Επιπροσθέτως, οι Βρυξέλλες έχουν δώσει εξουσιοδότηση για ανακεφαλαιώσεις, συνολικού ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ, και για μέτρα διάσωσης και βοήθειας για αναδιάρθρωση, συνολικού ύψους περίπου 400 δισ. ευρώ.

«Εναπόκειται πλέον στα ιδρύματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση για να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Νέλι Κρους.

«Χάρη στην παρέμβασή μας και στους όρους που επιβάλαμε, οι χώρες-μέλη δεν έπεσαν στη παγίδα του προστατευτισμού, δεν έκαναν εξαγωγή των δικών τους προβλημάτων σε άλλες χώρες-μέλη και απεφεύχθη ο όποιος κίνδυνος κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος», τόνισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα