Ιαπωνία: Νέο πακέτο 154 δισ. δολ. για την οικονομία

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 16:05
UPD:16:18

Νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 15,4 τρισ. γεν (154 δισ. δολαρίων), το οποίο αντιστοιχεί στο 3% του ιαπωνικού ΑΕΠ, οριστικοποίησε σήμερα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πακέτο τόνωσης, προκειμένου η ιαπωνική οικονομία να καταφέρει να εξέλθει από την ύφεση.

Συμπεριλαμβανομένων άλλων μέτρων και εγγυήσεων δανείων, το ύψους του πακέτου ανέρχεται σε 56,8 τρισ. Γεν. Η κυβέρνηση ¶σο αναμένεται να καταθέσει, στις 27 Απριλίου, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου.

Τα νέα μέτρα προορίζονται «για την αποφυγή, με κάθε κόστος, της ελεύθερης πτώσης της οικονομίας, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, την απάλυνση των δεινών που υφίστανται οι πολίτες και την ώθηση της μελλοντικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Για τη χρηματοδότηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους περίπου 8 τρισ. γεν, φέρνοντας το συνολικό ύψος της έκδοσης κρατικών ομολόγων στο τρέχον οικονομικό έτος στα επίπεδα-ρεκόρ των 44 τρισ. γεν.

Τα μέτρα θα ενθαρρύνουν την κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον εγκαταστάσεων και την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων (μεταξύ των οποίων και λιγότερο ενεργοβόρων οχημάτων).

Θα βοηθήσουν, επίσης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε να δημιουργήσει 1,4 - 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Θα δώσουν, τέλος, κίνητρα για κατανάλωση, θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση των εταιρειών και θα παράσχουν στήριξη για την ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα