Βρετανία: «Η μείωση του ΦΠΑ αποδείχθηκε το καλύτερο κίνητρο»

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 11:14

Εύστοχη χαρακτήρισε το Κέντρο Ερευνών Οικονομίας και Επιχειρήσεων (CEBR) την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει προσωρινά το ΦΠΑ από 17,5% σε 15% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία οδήγησε σε αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία από 1,6% το Νοέμβριο σε 2,6% το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το CEBR, χάρη στη μείωση του ΦΠΑ οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία ακόμη και στη διάρκεια της χειρότερης περιόδου για τη βρετανική οικονομία μετά το 1980. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού, η μείωση του φόρου είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δημόσιων εσόδων κατά 4-5 δισ. λίρες –ωστόσο, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων που οφείλεται στην περικοπή του φόρου ανέρχεται στα 8-9 δισ. λίρες.

«Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ ήταν το καλύτερο κίνητρο που θα μπορούσε να παρέχει η κυβέρνηση προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης», επισήμανε ο Ντάγκλας ΜακΓουίλλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του CEBR.

Πηγή: The Independent



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα