Ο φόβος του αποπληθωρισμού σκιάζει την Ιαπωνία

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 13:23
UPD:13:26
EPA/DAI KUROKAWA

Με τον ταχύτερο ρυθμό μετά το 2002 υποχώρησαν οι τιμές χονδρικής το Μάρτιο στην Ιαπωνία, πυροδοτώντας έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενο αποπληθωρισμό στην ασιατική χώρα που βυθίζεται στην ύφεση.

Με τα επιτόκια να βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει πολλά όπλα στη διάθεσή της ώστε να μην αφήσει τη χώρα να παρασυρθεί σε αποπληθωριστικό σπιράλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, οι τιμές χονδρικής υποχώρησαν κατά 2,2% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για πτώση 1,8%. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το Φεβρουάριο οι τιμές χονδρικής υποχώρησαν κατά 1,6% –για τρίτο συνεχή μήνα ετήσιων μειώσεων.

Οι αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτη τη μείωση στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών μετά τη σταθεροποίησή τους τούς μήνες Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Με τη ζήτηση να παραπαίει τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, η Ιαπωνία θεωρείται ότι θα είναι ενδεχομένως η τελευταία μεγάλη οικονομία που θα ανακάμψει από τη διεθνή κρίση.

«Παρά τις πρόσφατες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την οικονομία, τα σημερινά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι τιμές δέχονται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της διεύρυνσης στην ψαλίδα της παραγωγής», τόνισε ο Τζούνκο Νισιόκα, επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland για την Ιαπωνία.

Πηγή: The New York Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα