Στο μικροσκόπιο τα παράγωγα της AIG

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 16:24
UPD:16:32

Δεν κατόρθωσε να εξαιρεθεί από τη διεξοδική έρευνα της παγκόσμιας αγοράς παραγώγων το τμήμα που ώθησε AIG στο χείλος της καταστροφής, η οποία έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον αμερικανικό ασφαλιστικό όμιλο.

Η AIG επιβεβαίωσε ότι το τμήμα χρηματοοικονομικών παραγόντων –το οποίο «στοιχημάτιζε» σε συμφωνίες ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit-default swaps)– δεν έχει υιοθετήσει το πρωτόκολλο «Big Bang», το οποίο έχουν υπογράψει περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες της αγοράς.

Το εν λόγω πρωτόκολλο, το οποίο έχει καταρτιστεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA), έχει στόχο να διαφωτίσει τους επενδυτές που συναλλάσσονται στην αδιαφανή αυτή αγορά σχετικά με τις επιπτώσεις μιας πιθανής αθέτησης για τα συμβόλαιά τους.

Η AIG Financial Products, όμως, επιχείρησε να αποφύγει το πρωτόκολλο συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες με τους συμβαλλόμενους. Σχετικές πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι λόγω της πολυπλοκότητας των συμβολαίων που συνάπτει η AIG είναι ευκολότερη η συναλλαγή μέσω μεμονωμένων συμφωνιών.

«Πληρούμε απόλυτα το πρωτόκολλο, ωστόσο, αποφασίσαμε για τεχνικούς λόγους να συνάπτουμε διμερείς συμφωνίες με τους συμβαλλομένους μας», δήλωσε σχετικά η AIG.

Πηγή: The Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα