Kροατία: Δεν χρειάζεται δάνειο από το ΔΝΤ

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 10:13

Δεν χρειάζεται βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η Κροατία, καθώς το οικονομικό σύστημα είναι σταθερό, τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας (HNB), Ζέλικο Ροχατίνσκι.

«Προς το παρόν, η επίσημη θέση της κροατικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας έχει ένα σαφές μήνυμα προς το ΔΝΤ, ότι δεν χρειαζόμαστε μια δανειοδοτική συμφωνία (με τη μορφή stand - by) με τον οργανισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ροχατίνσκι σημείωσε, εξάλλου, πως η σταθερότητα του εθνικού νομίσματος της Κροατίας (κούνα) είναι σημαντική για το οικονομικό περιβάλλον, ενώ διαβεβαίωσε πως καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας, θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει συγκράτηση των δημοσίων δαπανών με ταυτόχρονη αναδιάρθρωσή τους υπέρ των κατηγοριών εκείνων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη.

Εξάλλου, ο κ. Ροχατίνσκι επισήμανε- μεταξύ άλλων- πως η Κροατία είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τις εξωτερικές χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις (εξωτερικό χρέος).

Ωστόσο, εμφανίστηκε σχετικά ανήσυχος για το συνδυασμό της πτώσης των εξαγωγών (που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα «επίπεδα» του - 10%) και της μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Οπως είπε, αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για τη «διαμόρφωση» του ΑΕΠ το 2009.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hina



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα