Αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων σε σχέση με τα εγχωρίως παραγόμενα από τις εταιρείες του κλάδου, αναδεικνύει η νεότερη έκδοση κλαδικής μελέτης της ICAP Group:
Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου των επίπλων γραφείου αποτελεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους και σχετικά λίγες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες όμως συγκεντρώνουν το πλειοψηφικό μερίδιο της αγοράς.
Η δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων δημιουργεί συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι σημαντικές εταιρείες του κλάδου να επιδιώκουν συνεχείς αλλαγές και καινοτομίες, προκειμένου να διατηρήσουν ή να διευρύνουν τη θέση τους στην αγορά.
Το φαινόμενο της αύξησης εισαγόμενων επίπλων είναι ιδιαίτερα εμφανές στην κατηγορία των καθισμάτων, τα οποία ενσωματώνουν συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος εργασίας, τομέας στον οποίο πλεονεκτούν χώρες χαμηλού εργατικού κόστους.
Όσον αφορά στα διαχωριστικά χώρων, αυτά χρησιμοποιούνται συχνότατα και συνδυάζονται λειτουργικά με τα υπόλοιπα έπιπλα γραφείου προσαρμοζόμενα στις απαιτήσεις των χρηστών, προσφέροντας εύκολες λύσεις με εφαρμογές σε πολλές διαφορετικές χρήσεις.
Στο επίπεδο της ζήτησης, δυναμική αύξηση σημειώθηκε το 2004, καθώς η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα προσδιορισμού στον κλάδο των επίπλων γραφείου. Συνολικά η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση των επίπλων γραφείου (σε όρους αξίας) παρουσίασε διακυμάνσεις την τελευταία επταετία, ενώ το 2007 σημείωσε αύξηση της τάξης του 8% έναντι του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι, η άνοδος που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια
οφείλεται και στην αύξηση των τιμών καταλόγου από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αναφορικά με τη σύνθεση της αγοράς επίπλων γραφείου, το 2007 τα καθίσματα κατέλαβαν την πρώτη θέση με μερίδιο
38,4% και ακολούθησαν τα γραφεία με 23,4%. Η κατηγορία «ερμάρια-βιβλιοθήκες-συρταροθήκες» απέσπασε ποσοστό 21,5% και τα διαχωριστικά χώρου 16,7%.
Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση αντιπροσωπευτικού δείγματος 15 παραγωγικών και 11 εισαγωγικών επιχειρήσεων επίπλων γραφείου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του ομαδοποιημένου ισολογισμού των παραγωγικών επιχειρήσεων, τα EBITDA σημείωσαν αύξηση 31,40% το 2007 έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ τα κέρδη προ φόρου σημείωσαν σημαντική μείωση 72,03% την εξεταζόμενη διετία.
Επίσης, σύμφωνα με τη χρηματοοικονομική ανάλυση βάσει δεικτών των παραγωγικών εταιρειών, η κερδοφορία τους εμφάνισε ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης πενταετίας 2003-2007, ενώ οι δείκτες αποδοτικότητας παρουσίασαν στασιμότητα σε γενικές γραμμές την ίδια χρονική περίοδο.
Αντίστοιχα, από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό των εισαγωγικών επιχειρήσεων παρατηρείται σχετική βελτίωση των περισσότερων δεικτών και συγκεκριμένα τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε θετικά επίπεδα το 2007, ενώ ήταν αρνητικά το 2006. Η κερδοφορία των εισαγωγικών επιχειρήσεων δεν παρουσίασε ιδιαίτερες διακυμάνσεις και διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.