Δίκοπο μαχαίρι η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 18:10
UPD:18:12

Έντονο προβληματισμό εγείρει η ανάκαμψη που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην Κίνα –με τη βοήθεια του πακέτου κινήτρων 600 δισ. δολαρίων που εκπόνησε η κυβέρνηση– όσον αφορά το μέλλον των υπόλοιπων ασιατικών οικονομιών.

Ως σαφή ένδειξη ανάκαμψης ερμήνευσαν οι traders της Σανγκάης τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες αναφορικά με τον μεταποιητικό κλάδο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη της παραγωγής πέρασε σε θετικό πρόσημο και τα εργοστάσια σε όλη τη χώρα κατακλύστηκαν από παραγγελίες στη διάρκεια του Απριλίου.

Τα θετικά νέα για την Κίνα, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθούν αρνητικά για τις υπόλοιπες οικονομίες της περιοχής, καθώς η δημιουργία νέας βιομηχανικής δυναμικότητας σε περιβάλλον πτώσης τιμών μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε επίπεδο αξίας, προειδοποιεί ο Έρικ Φισγουΐκ, επικεφαλής οικονομολόγος της CLSA.

«Η Κίνα έχει το αναγκαίο μέγεθος για να προκαλέσει αποπληθωριστικές πιέσεις σε όλη την Ασία», τόνισε ο αναλυτής.

Η παγκόσμια επιβράδυνση ενδεχομένως ωθήσει πολλές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία, και όσο το Πεκίνο συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις επιθετικές επενδύσεις των κρατικών τραπεζών, οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν –εκτός κινεζικού εδάφους. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Φισγουΐκ, που η βαριά βιομηχανία των υπόλοιπων ασιατικών χωρών αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρή απειλή.

Πηγή: The Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα