ΥΠΟΙΟ: Νέα μέτρα, αν χρειαστεί

«Η κατάσταση παραμένει πολύ ζοφερή» για την Ε.Ε.
Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 18:34
UPD:20:18

Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε πως τον Ιούνιο θα γίνει απολογισμός σχετικά με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο μέτωπο των εσόδων, των δαπανών, αλλά και αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και όπου χρειάζεται παρέμβαση, αυτή θα γίνει (στη φωτογραφία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ).

Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το τέλος του 2010 παραμένει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου επανέλαβε πως αν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων, θα ληφθούν.

Ο κ. Παπαθανασίου, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως τον Ιούνιο θα γίνει απολογισμός σχετικά με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο μέτωπο των εσόδων, των δαπανών, αλλά και αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και όπου χρειάζεται παρέμβαση, αυτή θα γίνει.

Γ. Παπαθανασίου: Οπου χρειάζεται παρέμβαση θα γίνει

Γ. Παπαθανασίου: Οπου χρειάζεται παρέμβαση θα γίνει

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση για ολόκληρη την Ε.Ε., σημείωσε πως το συμπέρασμα της συζήτησης στα δύο Συμβούλια είναι πως οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι πολύ χειρότερες από αυτές που είχαν γίνει πριν από τρεις μήνες καθώς και ότι «η κατάσταση παραμένει πολύ ζοφερή». Επισήμανε πως υπάρχουν και μερικά θετικά σημάδια, τα οποία μπορούν να δώσουν την ελπίδα ότι θα έχουμε μια σταθεροποίηση στο δεύτερο εξάμηνο και στη συνέχεια μια ανάκαμψη το 2010, αλλά πρόσθεσε πως «κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για αυτές τις προβλέψεις».

Αναφερόμενος στην αύξηση της ανεργίας στην Ε.Ε., σημείωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες-μέλη της. Επισήμανε ωστόσο, ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, η απασχόληση στην Ελλάδα παραμένει σε καλύτερα επίπεδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ενωσης. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει την ανεργία με συγκεκριμένα μέτρα, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου, αναφέροντας ενδεικτικά τα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ για ειδικές κατηγορίες όπως π.χ. για την οικοδομή, για τα κτίρια παλαιάς κατασκευής και για τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Παπαθανασίου γνωστοποίησε ακόμη πως στο Ecofin συζητήθηκε η πρόταση για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των βιομηχανοποιημένων καπνών. Αν και δεν ελήφθη απόφαση, πρόσθεσε, υπήρξε μια νέα συμβιβαστική πρόταση πολύ κοντά στις θέσεις μας.

Πριν αναφερθεί στα συμπεράσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, o Υπουργός παρουσίασε τον νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Δημήτρη Τζαννίνη. Όπως ανέφερε, ο κ. Τζαννίνης εργάσθηκε επί 15 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον και από 1ης Μαΐου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΟΕ στη θέση που είχε ο κ. Γιώργος Σφακιανάκης, ο οποίος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αποχωρήσει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα