Βρετανία: Πόσο βιώσιμη είναι η κερδοφορία των τραπεζών;

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 12:33
UPD:12:34

Μεταξύ των βρετανικών τραπεζών η Barclays πιστεύεται ότι θα είναι η πιο κερδοφόρα, χάρη στην επέκταση των δραστηριοτήτων trading της τράπεζας επί συναλλαγμάτων, εμπορευμάτων και επιτοκίων μέσω της εξαγοράς της Lehman Brothers Holdings Inc.

Στα 2 δισ. λίρες εκτιμούν οι αναλυτές τα κέρδη προ φόρων της Barclays για το α’ τρίμηνο, η οποία φαίνεται ότι κυμαίνεται το ίδιο μήκος κύματος με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται χάρη στις συναλλακτικές δραστηριότητές τους επί συναλλάγματος και επιτοκιακών προϊόντων.

Για το δεύτερο εξάμηνο, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες επισκιάζονται από τις ζημίες στα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών καθώς η Βρετανία βουλιάζει στην ύφεση. «Δεν νομίζω πως έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα, μάλλον βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα», υποστηρίζει ο Στίβεν Χέιν, αναλυτής της Morgan Stanley.

Μεταξύ των βρετανικών τραπεζών, πάντως, η Barclays πιστεύεται ότι θα είναι η πιο κερδοφόρα, χάρη στην επέκταση των δραστηριοτήτων trading της τράπεζας επί συναλλαγμάτων, εμπορευμάτων και επιτοκίων μέσω της εξαγοράς της Lehman Brothers Holdings Inc.

Ώθηση αναμένεται να δώσει ο τομέας trading και στη RBS, ενώ λιγότερο ρόδινες διαφαίνονται οι προοπτικές της Lloyds, η οποία υπολείπεται σημαντικά σε επίπεδο επενδυτικής τραπεζικής και trading.

Ωστόσο, η ευεργετική επίδραση του trading δεν θα κρατήσει για πολύ, προειδοποιούν οι αναλυτές, καθώς ο εντεινόμενος ανταγωνισμός αναμένεται να εξουδετερώσει τα κέρδη των τραπεζών από τις συναλλακτικές δραστηριότητες. Η μεταβλητότητα στις αγορές εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σημαντικά στη διάρκεια του έτους, μετά τις ενέσεις κεφαλαίων από τις κυβερνήσεις και τη σταθεροποίηση των επιτοκίων.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα