Χαμηλός ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων LNG

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 12:40

Οι πωλήσεις LNG αυξήθηκαν πέρυσι κατά 0,8% σε σχέση με το 2007, και ανήλθαν σε 172,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Με τον βραδύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας αυξήθηκαν, το 2008, οι πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, λόγω καθυστέρησης προγραμμάτων, διακοπών στην παραγωγή και αύξησης του κόστους, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ομίλου Εισαγωγέων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ομίλου - η έδρα του οποίου είναι στο Λεβαλουά στη Γαλλία -, οι πωλήσεις LNG αυξήθηκαν πέρυσι κατά 0,8% σε σχέση με το 2007, και ανήλθαν σε 172,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ήταν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί το Κάταρ και η Μαλαισία.

Οι εισαγωγές LNG στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση, ανερχόμενες σε 69,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αντιστοιχώντας στο 40% του παγκοσμίου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι εισαγωγές στη Ν. Κορέα σημείωσαν αύξηση 11% και ανήλθαν σε 29 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ενώ οι εισαγωγές στην Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 9,8%, ανερχόμενες σε 9,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Στην έκθεση, διαπιστώνεται ότι η Ινδία και η Κίνα εξελίσσονται σε «σημαντικό» τμήμα της ασιατικής εισαγωγικής αγοράς, με εισαγωγές 8,3 εκατομμυρίων και 3,4 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, πέρυσι, αντιστοίχως.

Οι εισαγωγές LNG στην Ισπανία αυξήθηκαν, το 2008, κατά 19% και ανήλθαν σε 22 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, καθιστώντας την ευρωπαϊκή χώρα το μεγαλύτερο αγοραστή στην περιοχή του Ατλαντικού.

Κατά 55% μειώθηκαν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, ανερχόμενες σε 6,96 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Ως προς την παραγωγή, το Κάταρ, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα LNG στον πλανήτη, αύξησε το 2008 την προσφορά κατά 3,3% στα 30,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η παραγωγή της Μαλαισίας μειώθηκε κατά 1,1% και ανήλθε σε 22,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Κατά 1,8% μειώθηκαν οι εξαγωγές LNG της Ινδονησίας, ανερχόμενες σε 20,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ενώ, αντιθέτως, η προσφορά της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 1,5% στα 15,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Η Νιγηρία, η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα LNG στην περιοχή του Ατλαντικού, αύξησε τις εξαγωγές κατά 0,8% στα 16,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, παρά τη διακοπή προσφοράς στην οποία προχώρησε πέρυσι, επικαλούμενη «ανωτέρα βία».

Σε διακοπή προσφοράς, επικαλούμενη «ανωτέρα βία», προχώρησε το 2008 και η Αλγερία, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Οι εξαγωγές LNG της βορειοαφρικανικής χώρας μειώθηκαν, πέρυσι, κατά 10%, ανερχόμενες σε 16 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα