ΕΚΤ: Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια

Μείωση κατά 25 μ.β. στο 1%
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 14:45
UPD:16:29

Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή έχει μειώσει το κόστος δανεισμού συνολικά κατά 3,25%.

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της.

Τη μείωση αυτή των 25 μονάδων βάσης είχε προεξοφλήσει η πλειονότητα των αναλυτών, εκτιμώντας ότι θα είναι και η τελευταία του τρέχοντος επιτοκιακού κύκλου. Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή έχει μειώσει το κόστος δανεισμού συνολικά κατά 3,25%.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για να αξιολογήσει τα «εναλλακτικά μέτρα» που ενδεχομένως υιοθετήσει η τράπεζα, την ώρα που ενισχύονται οι τόνοι αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας.

Έκκληση στην ΕΚΤ, να μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο 1%, να το διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αγοράσει βραχυπρόθεσμο χρέος και χρεόγραφα εξασφαλισμένα με ενεργητικό από επιχειρήσεις, είχε απευθύνει ο Μαρκ Στόκερ, οικονομολόγος της BusinessEurope, της κορυφαίας ένωσης εργοδοτών της Ε.Ε.

Αν και θεωρεί ότι τα χειρότερα έχουν μάλλον παρέλθει για την ευρωπαϊκή οικονομία, η BusinessEurope κρίνει ότι, τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να επιταχύνουν την ανάκαμψη. «Η χειρότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι πιθανόν πίσω μας. Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι», δήλωσε ο Στόκερ, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι η έλλειψη πιστώσεων από το χρηματοοικονομικό τομέα συνέχισε να πλήττει τις επιχειρήσεις.

Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που η βρετανική νομισματική αρχή επιλέγει να μην μεταβάλλει το κόστος δανεισμού. Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχει μειώσει το επιτόκιό της συνολικά κατά 4,5%.

Η τράπεζα έχει στρέψει πλέον το ενδιαφέρον της από τα επιτόκια στην αύξηση της προσφοράς χρήματος. Το Μάρτιο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ ξεκίνησε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 75 δισ. λιρών, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου, τυπώνοντας νέο χρήμα.

Σήμερα, ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το πρόγραμμα αυτό κατά 50 δισ. λίρες στις 125 δισ. λίρες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα