Προτροπή Aντ. Μπέζα για συμπίεση τιμών στην οικοδομή

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 19:25

Να συμπιέσουν τις τιμές, κάλεσε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας, τους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής, με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας για την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα και τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Μπέζας επισήμανε ότι, για όσους λαμβάνουν στεγαστικά δάνεια έως τις 31-12-2010, το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται επιπλέον το 25% του δανείου, που ως σήμερα δεν το χορηγούν οι τράπεζες.

Επιπλέον, σημείωσε πως, ενώ η έκπτωση των τόκων αφορούσε ως σήμερα, στα στεγαστικά δάνεια, την απόκτηση μόνο πρώτης κατοικίας και μέχρι 120 τ.μ. και τους τόκους, που αντιστοιχούν σε τμήμα δανείου έως 200.000 ευρώ, με την τροπολογία της κυβέρνησης η έκπτωση θα αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας, κύριας ή εξοχικής, μέχρι 200 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει και για δάνεια, που θα χορηγηθούν και μέσα στο 2010.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι στόχος των νομοθετικών ρυθμίσεων, που προωθούνται είναι «να κινηθεί η αγορά» και επικαλέστηκε παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία, σε στεγαστικό δάνειο 25ετούς διάρκειας, ύψους 150.000 ευρώ για πρώτη κατοικία, η έκπτωση φόρου θα φτάσει τα 1.000 ευρώ, ενώ σε δάνειο 30ετούς διάρκειας, ύψους 350.000 ευρώ για πρώτη κατοικία, το ετήσιο όφελος για το δανειολήπτη μπορεί να φτάσει τα 5.000 ευρώ.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως προωθούνται φοροαπαλλαγές προς τους κατασκευαστές, ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι «είναι φοροαπαλλαγές προς τους πολίτες, κίνητρα προς τους πολίτες, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση και να αναθερμανθεί ο κατασκευαστικός τομέας».

Με την τροπολογία, που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης, με αυτοσύμβαση, οριστικών συμβολαίων, μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων, τα οποία έχουν συνταχθεί ως και τις 31-12-2000, χωρίς να απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ του πωλητή και η προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα οριστικής περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων.

Ο κ. Μπέζας τόνισε ότι στόχος της κυνέρνησης είναι η ορθολογικοποίηση του συστήματος φορολογίας των ακινήτων και η προώθηση φορολογικής δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα