ΕΚΤ: «Παράθυρο» για νέα μείωση επιτοκίων

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 15:36

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη αφήνουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μια μέρα μετά τη μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έρκι Λιίκανεν επεσήμανε σήμερα ότι το επίπεδο του 1% για τα επιτόκια είναι κατάλληλο για τώρα, αλλά δεν είναι απαραίτητα το χαμηλότερο επίπεδο που μπορούν να υποχωρήσουν.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έρκι Λιίκανεν.

«Αυτό που είπαμε χθες στο διοικητικό συμβούλιο είναι ότι τα τρέχοντα επίπεδα είναι κατάλληλα δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων», δήλωσε ο Λιίκανεν, σύμφωνα με το Reuters. «Δεν αποφασίσαμε ότι αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που μπορούν να υποχωρήσουν», διευκρίνισε.

Στο ίδιος μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος τόνισε ότι τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων «δεν είναι απαραίτητα τα χαμηλότερα». «Προς το παρόν διατηρούμε αυτό το επίπεδο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να περάσει η μείωση στους καταναλωτές.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, το μέλος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι θα υποχωρήσει κοντά στο μηδέν ή ακόμη και να είναι αρνητικός τους επόμενους μήνες. «Δεν υπάρχουν ανησυχίες αυτή τη στιγμή για τον πληθωρισμό και για αυτό μειώνουμε τα επιτόκια», επεσήμανε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα