Σημάδια οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως

Προβλέψεις ΕΚΤ, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 15:29
UPD:18:38

«Όσον αφορά στην ανάπτυξη, είμαστε περίπου στο σημείο ανόδου του κύκλου, αυτό είναι το αίσθημα», δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης «βλέπουν» οι χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος προήδρευσε σήμερα συνάντησης κεντρικών τραπεζικών από όλο τον κόσμο.

«Όσον αφορά στην ανάπτυξη, είμαστε περίπου στο σημείο ανόδου του κύκλου, αυτό είναι το αίσθημα», δήλωσε ο Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία.

Μια σειρά πρόσφατων ανακοινώσεων είναι «ενθαρρυντικές, αλλά δεν είναι στιγμή για εφησυχασμό», τόνισε.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων τους, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια στις οικονομίες τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να βγουν από την ύφεση.

ΔΝΤ: Ετος ανάκαμψης το 2010

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπάρχουν «σημαντικές ενδείξεις» ότι ο ρυθμός της ύφεσης μετριάζεται σε όλο τον κόσμο. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3% και θα ανακάμψει το 2010, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,9%.

ΟΟΣΑ: Αισιόδοξες προβλέψεις για Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Κίνα

Για «πρώτα σημάδια παύσης στην οικονομική ύφεση» σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Κίνα κάνει λόγο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ανακοίνωσή του για τις προβλέψεις του όσον αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός επισήμανε ότι η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι στο στάδιο «ανάκαμψης» του οικονομικού κύκλου, με τη βαθμολογία τους να είναι μικρότερη από 100 αλλά αυξανόμενη.

Ιστορικά στοιχεία από τον ΟΟΣΑ υποδεικνύουν ότι η ύφεση στη Βρετανία και τη Γαλλία αναμένεται να τελειώσει τον Αύγουστο και ίσως ακόμα νωρίτερα στην Ιταλία. Στην Κίνα η ανάκαμψη της οικονομίας – που έχει υποστεί μεγάλη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά όχι ύφεση – μπορεί να έχει ήδη αρχίσει.

«Τα χειρότερα για την Ευρωζώνη έχουν περάσει»

Αισιόδοξος ότι τα χειρότερα για την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν περάσει εμφανίστηκε και ο Μιγκέλ ¶νχελ Φερνάντεζ Ορντονέζ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Πιστεύω ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα χειρότερα ήταν το πρώτο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη, το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ, πολύ άσχημο», δήλωσε ο Ορντονέζ σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνεδρίασης για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές στη Βασιλεία.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας προειδοποίησε, ωστόσο, κατά της υπέρμετρης αισιοδοξίας. «Εμείς, ως κεντρικοί τραπεζίτες, πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», επεσήμανε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα