Για «χαμένη δεκαετία» προειδοποιεί ΗΠΑ και Ευρώπη ο Κρούγκμαν

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 16:04
UPD:16:26

«Κάνουμε αυτά που έκαναν οι Ιάπωνες στη δεκαετία του ’90… Φοβάμαι ότι οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη θα έχουν “ιαπωνικού τύπου” χαμένες δεκαετίες», δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη κινδυνεύουν να έχουν μία «Ιαπωνικού τύπου» χαμένη δεκαετία από άποψη ανάπτυξης, όπως συνέβη στην Ιαπωνία, αν δεν λάβουν επιθετικά μέτρα ώστε να τονωθεί η οικονομία και να καθαρίσει ο τραπεζικός τομέας, όπως είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Εφαρμόζουμε ημίμετρα που αφήνουν την οικονομία να προχωρά με δεκανίκια χωρίς να ανακάμπτει πλήρως και μέτρα που βοηθούν τις τράπεζες να επιβιώνουν χωρίς να ευημερούν», ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

«Κάνουμε αυτά που έκαναν οι Ιάπωνες στη δεκαετία του ’90… Φοβάμαι ότι οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη θα έχουν “ιαπωνικού τύπου” χαμένες δεκαετίες».

Ανέφερε ότι περιμένει μικρή ή καμία αύξηση στην απασχόληση φέτος και του χρόνου στις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 8,9% τον Απρίλιο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα δεύτερο πακέτο τόνωσης. Χρειάζονται μία πολύ, πολύ δυνατή τόνωση», ανέφερε ο καθηγητής του Πρίνστον.

Επισήμανε ότι τα τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν 19 αμερικανικές τράπεζες έδωσαν χρόνο στην κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά δεν είχαν απαντήσει το κρίσιμο ερώτημα για το κατά πόσο οι τράπεζες έχουν αρκετό κεφάλαιο για να παίξουν το θεμελιώδη ρόλο τους στην οικονομία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει ριζοσπαστική δράση για να ενδυναμώσει τις τράπεζες στο άμεσο μέλλον». Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην προσωρινή εθνικοποίηση της Citigroup και ίσως της Bank of America, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα