ΔΝΤ: Δάνειο 10 δισ. δολ. στην Κολομβία

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 06:10

Πιστώσεις 10,5 δισ. δολ. για τουλάχιστον ένα έτος προς την Κολομβία, ενέκρινε στις αρχές της εβδομάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου η χώρα της Λατινικής Αμερικής να μπορέσει να αντιμετωπίσει την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Αξιωματούχοι στην Μπογοτά ζήτησαν τα κεφάλαια «προληπτικά» και δε θα τα χρησιμοποιήσουν εκτός εάν η κατάσταση της οικονομίας της χώρας επιδεινωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πιστωτικός ρόλος του ΔΝΤ έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό στην διάρκεια της τρέχουσας ύφεσης. Οι ηγέτες των χωρών-μελών του G20 ανακοίνωσαν τον Απρίλιο ότι τριπλασιάζουν τα κεφάλαια του ΔΝΤ που θα είναι διαθέσιμα για δανεισμούς στα 750 δισ. δολάρια.

Η Κολομβία είναι η τρίτη χώρα υπέρ της οποίας εγκρίνονται δάνεια υπό το λεγόμενο πρόγραμμα «ευέλικτου δανεισμού» του ΔΝΤ, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάρτιο και αφορά χώρες η οικονομική πολιτική των οποίων κρίνεται «σωστή». Οι άλλες δύο είναι το Μεξικό και η Πολωνία.

Το δάνειο δεν περιλαμβάνει τους συνήθεις αυστηρούς συμπληρωματικούς όρους που επιβάλλει το ΔΝΤ, κι έχουν καταστήσει το θεσμό ιδιαίτερα αντιπαθή σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, δήλωσε ότι το νέο δάνειο θα δώσει στην Κολομβία «ορισμένη εξασφάλιση». Παρά τα ισχυρά θεμέλια της οικονομίας τα χώρας, «η βραχυπρόθεσμη εικόνα της οικονομίας της Κολομβίας έχει επηρεαστεί αρνητικά από το διεθνές περιβάλλον», σημείωσε. Οι πιστώσεις «θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το πλαίσιο των πολιτικών της κυβέρνησης και της στρατηγικής της σε μια εποχή αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα