Volkswagen: Διακοπή των συνομιλιών με Porsche

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009 07:44
UPD:11:23

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen, διέκοψε τις συνομιλίες με την Porsche σχετικά με μια πιθανή συγχώνευσή τους, λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία των οικογενειών που ελέγχουν την εταιρεία κατασκευής σπορ αυτοκινήτων να επιδιώξουν μια συγχώνευση.

«Δεν υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα για εποικοδομητικές συνομιλίες», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Volkswagen, Κριστίν Ριτζ. Σε ανακοίνωσή της, η Porsche ανέφερε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ των δύο εταιρειών ματαιώθηκε και ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν. Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 6 Μαΐου οι οικογένειες Porsche και Piech, που μαζί ελέγχουν το ήμισυ της Porsche ,συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ενοποιημένη αυτοκινητοβιομηχανία που θα τοποθετούσε την Porsche δίπλα στα σήματα της Volkswagen, συμπεριλαμβανομένων των σημάτων Skoda και Audi.

Μέσα σε μία εβδομάδα η Porsche ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αρχικά πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της ύψους 9 δισ. ευρώ (12 δισ. δολ.) πριν από μία συγχώνευση.

Η Porsche έχει στην κυριότητά της περίπου το 51% της Volkswagen, της οποίας το τμήμα αυτοκινήτων είχε έως τις 31 Μαρτίου ρευστότητα 10,7 δισ. ευρώ. Η κατασκευάστρια των σπορ αυτοκινήτων 911 συγκεντρώνει από το 2005 μετοχές της Volkswagen προκειμένου να προστατεύσει τους δεσμούς με τον μεγαλύτερο προμηθευτή της.

Σήμερα οι εργαζόμενοι της Porsche θα πραγματοποιήσουν την πρώτη στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας απεργία για να διαμαρτυρηθούν στο σχέδιο συγχώνευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Focus. Στις 7 Μαΐου, μία ημέρα μετά την αρχική συμφωνία, οι μετοχές της Porsche σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα 13 ετών στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.

Οι μετοχές της φέτος έχουν σημειώσει απώλειες 21%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να υποχωρήσει στα 7,2 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Volkswagen έχουν σημειώσει απώλειες 12% με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 69,6 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα