Οδηγίες ΥΠΟΙΟ για συγκράτηση των δαπανών

Εγκύκλιος για την κατάρτιση προϋπολογισμού 2010
Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 14:02

Κατευθύνσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2010 δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που υπογράφει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «οι δράσεις και τα προγράμματα θα αξιολογηθούν με αποκλειστικό γνώμονα το βαθμό συμβολής τους στους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής. Δράσεις που δεν θα είναι προσανατολισμένες στις κατευθύνσεις αυτές δεν θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό. Κάθε ενέργεια που δημιουργεί δαπάνη θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια».

Οι βασικότερες προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής και για το έτος 2010 είναι ο περιορισμός των δαπανών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει και τη χώρα μας, υλοποιείται συγκεκριμένη δέσμη μέτρων με στόχο:

- την τόνωση της ανάπτυξης,

- τη στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων,

- τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους:

- στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ,

- στην επίτευξη επαρκών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης,

- στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση του ελλείμματος δίνονται οδηγίες για τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, των προμηθειών και των λοιπών δαπανών. Το συνολικό ύψος των κονδυλίων αυτών θα πρέπει να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και πάντως όχι υψηλότερα από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2009, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά την περικοπή τους κατά 10%.

Η εγκύκλιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δαπάνες που έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις και τις πρόσθετες αμοιβές (υπερωριακή εργασία, ομάδες εργασίας, επιτροπές και συλλογικά όργανα), δαπάνες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικό δημοσιονομικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της αυξητικής τους τάσης και των σημαντικών αποκλίσεων κάθε χρόνο μεταξύ των αρχικών πιστώσεων και των τελικών πληρωμών. Όπως επισημαίνεται οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει να περιορισθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, καθίσταται σαφές ότι στις προτάσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010 θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012. Βασική επιδίωξη της προσπάθειας αυτής είναι ο μεσοπρόσθεσμος προγραμματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης με κυλιόμενους τριετείς προϋπολογισμούς.

Επίσης, η εγκύκλιος καθορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες, στις οποίες θα πρέπει να αποσταλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα προσχέδια προϋπολογισμού 2010.

Ειδικότερα, τα υπουργεία θα πρέπει να υποβάλουν το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010 το αργότερο μέχρι τις 19 Ιουνίου 2009 και οι περιφέρειες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009. Ομοίως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009 θα πρέπει να υποβληθούν και τα σχέδια προϋπολογισμού από τις περιφερειακές υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (www.mof-glk.gr).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα