EE: Σχέδια για πιο ασφαλείς χρηματαγορές

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 14:03
UPD:14:08

Σχέδια με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται οι τράπεζες, προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα οι επενδυτές, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα σχέδια αυτά, τα οποία βασίστηκαν σε ένα προσχέδιο που πρότεινε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Jacques de Larosiere, αποβλέπουν στον εκ των προτέρων εντοπισμό πιθανού κινδύνου, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών από κρατικά κονδύλια.

Ειδικότερα, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα τη σύσταση δύο πανευρωπαϊκών σωμάτων για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στους κανονισμούς.

Το European Systemic Risk Council, το οποίο θα αποτελείται από κεντρικούς τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές κάθε κράτους μέλους, θα παρακολουθεί τις τράπεζες, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση κινδύνων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα φιλοξενεί και θα προεδρεύει του συμβουλίου.

Επίσης, Θα υπάρχει ακόμη μια ομάδα, καθήκον της οποίας θα είναι να διασφαλίζει την ορθή λειτουργία των κανονισμών. Οι αποφάσεις της θα υπερισχύουν των κρατών μελών, σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι δεν συμβαδίζουν με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα