Συνολικά 425 ακτές και οκτώ μαρίνες απέσπασαν φέτος το βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες», όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Με 425 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.699 ακτές και 639 μαρίνες. Η Ελλάδα το 2008 είχε βραβευτεί για 430 ακτές και 8 μαρίνες.
Τα κριτήρια για τη βράβευση είναι συνολικά 29 και αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, όπως επίσης και την προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Οι βραβευμένες παραλίες είναι οι εξής:
ΑΤΤΙΚΗ
Δήμος Μαραθώνα
Σχινιάς/Καράβι
Δήμος Νέας Μάκρης
Μπρεξίζα
Δήμος Μαρκόπουλου
Αυλάκι
Δήμος Λαυρεωτικής
Πούντα Ζέζα
Δήμος Αναβύσσου
Μαύρο Λιθάρι
Ανάβυσσος /Κεντρική
Δήμος Καλυβίων
Λαγονήσι 1
Λαγονήσι 2
Λαγονήσι 3
Δήμος Βάρης
Βάρκιζα
Δήμος Βουλιαγμένης
Αστέρας Βουλιαγμένης
Δήμος Βούλας
Βούλα Α
Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Εβρος [3], Ροδόπη [3], Καβάλα [15], Σέρρες [1], Θεσσαλονίκη [11], Χαλκιδική [47], Πιερία [13], Λάρισα [7], Μαγνησία [23], Φθιώτιδα [6], Εύβοια [2], Κορινθία [10], Αργολίδα [4], Αρκαδία [1], Λακωνία [10], Μεσσηνία [4], Ηλεία [6], Αχαΐα [6], Βοιωτία [2], Αιτωλοακαρνανία [3], Πρέβεζα [3], Θεσπρωτία [2], Κέρκυρα [32], Κεφαλονιά [7], Ιθάκη [2], Ζάκυνθος [8], Χανιά [27], Ρόδος [33], Ρέθυμνο [16], Ηράκλειο [13], Λασίθι [41], Κάρπαθος [1], Κως [7], Θήρα [3], Ιος [4], Σίφνος [2], Πάρος [4], Νάξος [3], Μύκονος [1], Σύρος [5], Ανδρος [3], Κέα [1], Σάμος [4], Χίος [1], Λέσβος [10], Λήμνος [3].
Οι βραβευμένες μαρίνες
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
1. Δήμος Σιθωνίας
Μαρίνα Πόρτο Καρράς
2. Δήμος Κασσάνδρας
Μαρίνα Σάνη
ΑΤΤΙΚΗ
3. Δήμος Λαυρεωτικής
Οlympic Μarine
4. Δήμος Παλαιού Φαλήρου
Μαρίνα Φλοίσβου
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
5. Δήμος Ξυλοκάστρου
Μαρίνα Ξυλοκάστρου
ΛΕΥΚΑΔΑ
6. Δήμος Λευκάδας
Μαρίνα Λευκάδας
ΚΕΡΚΥΡΑ
7. Δήμος Κερκυραίων
Μαρίνα Γουβιών
ΚΩΣ
8. Δήμος Κω
Μαρίνα Κω.
Αναλυτικά τα κριτήρια που ετέθησαν είναι τα εξής:
- Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6 - 31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://iason.minenv.gr
- Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
- Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
- Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
- Οργάνωση ακτής
- Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
- Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
- Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
- Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
- Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
- Ασφάλεια επισκεπτών
- Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
- Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
- Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
- Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
- Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.