Ιαπωνία: Μείωση των λιανικών πωλήσεων για όγδοο μήνα

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009 05:50
UPD:05:58

Μείωση για όγδοο μήνα σημείωσαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία καθώς η επιδείνωση των προοπτικών απασχόλησης και η μείωση των μισθών απέτρεψε τους καταναλωτές από αγορές.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 2,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά τη μείωσή τους κατά 3,8% (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας στο Τόκιο. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μειωθούν 3,3%.

Η χειρότερη ύφεση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο επεκτείνεται και στα νοικοκυριά οι δαπάνες των οποίων αποτελούν περισσότερο του ημίσεως της οικονομίας της χώρας. Η Ιαπωνία ενδέχεται να δυσκολευτεί να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα όσο οι εταιρείες, από την Toyota Motor Corp. έως την Panasonic Corp. συνεχίζουν να απολύουν προσωπικό για να περιορίσουν τις ζημίες τους.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 95,79 ανά δολάριο στις 9:37 π.μ. στο Τόκιο από 95,63 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις. Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε 0,1%.

Οι πωλήσεις στις μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης μειώθηκαν 6,7% μετά τις μεγάλες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορίου.

Η ανεργία αναρριχήθηκε 0,4% στο 4,8% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1967, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον Απρίλιο η ανεργία θα αυξηθεί στο 5%, τα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 10 μηνών τον Απρίλιο εν μέσω αισιοδοξίας ότι η χειρότερη ύφεση πέρασε. Το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 25 τρισ. γιέν και η ανάκαμψη 33% του δείκτη Nikkei από τα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών τον Μάρτιο, τόνωσαν με τη σειρά τους την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα