WSJ: Οι γερμανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει για τα προβλήματα της Hypo

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009 12:58

Οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας είχαν προειδοποιήσει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Hypo Real Estate έξι μήνες προτού διασωθεί η τράπεζα από το κράτος, ωστόσο η κυβέρνηση αγνόησε την προειδοποίηση αυτή, σύμφωνα με έγγραφα, τα οποία επικαλείται η Wall Street Journal.

Τα έγγραφα αυτά – τα οποία δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας εν όψει των σημερινών ακροάσεων στη Βουλή όσον αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διάσωσης της Hypo – ενδεχομένως να αποδειχθούν «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Όπως παρατηρεί η WSJ, η Γερμανία τόνιζε, εδώ και μήνες, την ανάγκη υιοθέτησης αυστηρότερων κανονισμών στις χρηματοοικονομικές αγορές και προέβαλε τον εαυτό της ως μοντέλο. Παρόλα αυτά, η έρευνα της γερμανικής βουλής στις ενέργειες διάσωσης της Hypo, ύψους 102 δισ. ευρώ, υποδηλώνει ότι η χώρα πάλεψε όσο οι ΗΠΑ ή η Βρετανία προκειμένου να ελέγξει τους κινδύνους των εγχώριων τραπεζών.

Τα προβλήματα χρηματοδότησης της Hypo και οι τεράστιες απώλειες από σύνθετα χρεόγραφα την έχουν καταστήσει ως τη γερμανική τράπεζα με τις μεγαλύτερες δυσλειτουργίες, γράφει η WSJ.

Οι εκπρόσωποι της Hypo και της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα