Ανοίγει ο δρόμος για την εθνικοποίηση της Hypo Real Estate

Ενέκριναν την ΑΜΚ οι μέτοχοι
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2009 10:43

Η εταιρεία χρειαζόταν πιστωτικές γραμμές και εγγυήσεις χρέους, ύψους 102 δισ. ευρώ, από την κυβέρνηση και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας.

Το «πράσινο φως» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Hypo Real Estate έδωσαν οι μέτοχοι της εταιρείας, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη εθνικοποίηση τράπεζας στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Hypo, Όλιβερ Γκρους, το γερμανικό ταμείο διάσωσης τραπεζών, Soffin, το οποίο κατέχει ήδη ποσοστό άνω του 47% στη συγκεκριμένη τράπεζα, θα διοχετεύσει επιπλέον 2,96 δισ. ευρώ προκειμένου να αναλάβει τον πλήρη έλεγχό της.

Η Hypo Real Estate σχεδόν κατέρρευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξ αιτίας της αδυναμίας της μονάδας της, Depfa Bank, να αντλήσει νέα κεφάλαια μεσούσης της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Η εταιρεία χρειαζόταν πιστωτικές γραμμές και εγγυήσεις χρέους, ύψους 102 δισ. ευρώ, από την κυβέρνηση και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hypo ¶ξελ Βιντ προειδοποίησε, πάντως, πως, αν και η αύξηση κεφαλαίου «αποτελεί ένα ζωτικό μέρος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της εταιρείας, δεν είναι αρκετή». Σύμφωνα με τον Βιντ, η γερμανική τράπεζα θα χρειαστεί και επιπρόσθετα κεφάλαια.

Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να δώσει στη γερμανική κυβέρνηση ποσοστό 90% στην εταιρεία, αναγκάζοντας και τους υπόλοιπους μετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους, μέσω του αποκαλούμενου squeeze-out. Ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ετήσια γενική συνέλευση της 13ης Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα