Σερβία: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με Τουρκία

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2009 10:21

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης της Σερβίας, κ. Mladjan Dinkic και ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας, κ. Zafer Caglayan υπέγραψαν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα βασίζεται στο πρότυπο της ασύμμετρης απελευθέρωσης των εμπορικών συναλλαγών, το οποίο είναι ευνοϊκό για τη σερβική πλευρά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο οικονομικών της Σερβίας.

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία είναι μία τεράστια ευκαιρία για τους εξαγωγείς της Σερβίας, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2009 θα είναι πλέον σε θέση να εξάγουν αδασμολόγητα προϊόντα σε μία χώρα με πληθυσμό 75 εκατ. ατόμων, επεσήμανε ο κ. Dinkic, προσθέτοντας πως η διαδικασία απελευθέρωσης από την πλευρά της Σερβίας θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις και θα διαρκέσει έως το 2015.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την υπογραφή της συμφωνίας η σερβική πλευρά επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην προστασία της εγχώριας αγροτικής, κλωστοϋφαντουργικής και μεταλλουργικής παραγωγής, ενώ απέκτησε τη δυνατότητα να εξάγει στην Τουρκία όλες τις κατηγορίες βιομηχανικών προϊόντων χωρίς την επιβολή δασμών.

Η υπογραφή της συμφωνίας εκτιμάται πως θα συμβάλει τόσο στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τη σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών όσο και στην ενίσχυση των τουρκικών επενδύσεων στη σερβική οικονομία.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα