Επίσπευση της συμφωνίας για την εποπτεία των αγορών ζητά η Ε.Ε.

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009 13:04
UPD:13:09

Την ανάγκη επίσπευσης της συμφωνίας για την εφαρμογή νέων εποπτικών κανόνων, προκειμένου να αποτραπεί άλλη μια οικονομική κρίση, θα τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους, την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που ετοιμάστηκε για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν τη σύσταση δύο νέων οργάνων, τα οποία θα αξιολογούν πιθανούς κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και θα προστατεύουν τις μικρές χρηματοοικονομικές εταιρείες και τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο τονίζεται ότι οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε προτάσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συμβουλίου συστημικών κινδύνων, σκοπός του οποίου θα είναι να παρακολουθεί και να αξιολογεί πιθανές απειλές για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ όπου είναι απαραίτητο θα εκδίδει συστάσεις για συγκεκριμένες δράσεις.

Προτείνεται, επίσης, η ίδρυση ενός ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοοικονομικής εποπτείας για τη διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας των επιχειρήσεων του κλάδου και την προστασία των καταναλωτών.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι οι ηγέτες επιθυμούν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ το 2010

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, «ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό πίεση και οι πιστώσεις είναι περιορισμένες». «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης», τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα