Ν. Ρουμπινί: Η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009 16:50
UPD:17:03

Τα δομικά προβλήματα που οδήγησαν στην τρέχουσα οικονομική κρίση παραμένουν και θα χρειαστεί καιρός για να διορθωθούν και να ξεφύγουμε από την κρίση.

Αυτό αναμένεται να τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή ομιλία του ο καθηγητής του Stern Business School της Νέας Υόρκης, Nουριέλ Ρουμπινί, στη δεύτερη ημέρα του 8ου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών που διοργανώνει η KPMG, με θέμα «CFOs: Leaders during the Downturn», με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr.

Ο καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί

Σύμφωνα με τον καθηγητή, γνωστό και ως «Dr. Doom» επειδή ήταν από τους πρώτους που είχαν προβλέψει από το 2006 με ακρίβεια τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, η τρέχουσα οικονομική ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη οικονομική επιβράδυνση που έχουμε γνωρίσει στην πρόσφατη ιστορία. Μπορεί τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έχουν λάβει πολλές κυβερνήσεις να έχουν αρχίσει να αποδίδουν, τα δομικά προβλήματα όμως παραμένουν και θα αργήσουν να διορθωθούν.

Ο καθηγητής Ρουμπινί αναμένεται να εμφανιστεί λιγότερο αισιόδοξος από τους περισσότερους συναδέλφους του, καθώς θεωρεί άκαιρες τις προβλέψεις για έξοδο από την ύφεση από τα μέσα αυτής της χρονιάς και άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης το 2010.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα, οι προβλέψεις του καθηγητή δεν θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2009 λόγω της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης και της απότομης μείωσης της ζήτησης διεθνώς. Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το συνεχώς διογκούμενο χρέος έχουν αφήσει μικρά περιθώρια στην κυβέρνηση για δημοσιονομικής φύσεως μέτρα, καθώς οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας, ο τουρισμός και η ναυτιλία, έχουν πληγεί σημαντικά από τη διεθνή κρίση. Ενδεικτικά θα αναφέρει ότι οι τουριστικές κρατήσεις είναι μειωμένες κατά 25%-30% σύμφωνα με τους FT, καθώς η ύφεση στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν βασικές τουριστικές αγορές, έχει βαθύνει σημαντικά.

«Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές»

Στην ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing) στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο δρ Γεώργιος Μαυραγάνης, γενικός διευθυντής υπεύθυνος φορολογικού τμήματος της KPMG, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Ο προβληματισμός του οικονομικού διευθυντή για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών: η φορολογική νομοθεσία μας σε συνδυασμό με τις διατάξεις που θέσπισε το ΥΠΑΝ» που συντόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», Διονύσης Κεφαλάκος.

Όπως είπε, η πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας είναι καλοδεχούμενη, αλλά τη χαρακτήρισε ως «πολύ λίγη» και «σταγόνα στον ωκεανό». Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν «ριζοσπαστικές αλλαγές», καθώς δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος «με ένα απαρχαιωμένο και αδιαφανές φορολογικό σύστημα».

Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, νομική σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομίας, αποδέχτηκε τον «αποσπασματικό», όπως είπε, χαρακτήρα των ρυθμίσεων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο βρίσκεται στο μικροσκόπιο αρμόδιας επιτροπής στο υπουργείο.

Ο κ. Χρήστος Κασαπαντωνίου, οικονομικός διευθυντής του ΙΚΕΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να είναι ισχυρός ο φάκελος τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα μετά από την υπόθεση της πολυεθνικής DSG, στην οποία επιβλήθηκε τον Απρίλιο πρόστιμο εκατομμυρίων στερλινών από αρμόδια επιτροπή στη Βρετανία, λόγω παραβίασης των κανόνων για το transfer pricing.

Στο διήμερο συνέδριο της KPMG παρουσιάζονται θέματα που αφορούν στα IFRS, στο transfer pricing, θέματα επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους, ενώ οικονομικοί διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι από μεγάλες επιχειρήσεις συζητούν για τους τρόπους διαχείρισης της επιχείρησης τις μέρες της οικονομικής κρίσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα