Ικανοποιητική η κεφαλαιακή επάρκεια των σουηδικών τραπεζών

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009 17:01
UPD:17:05

Η σουηδική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας μπορούν να ανταπεξέλθουν υπό συνθήκες «εξαιρετικής πίεσης», όπως διαγραφή πιστώσεων στη Βαλτική ύψους 150 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «τεστ αντοχής».

¶μεσο αποτέλεσμα ήταν το ράλι των μετοχών των σουηδικών τραπεζών, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η μεγάλη τους έκθεση στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη.

Σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) έλαβε δάνειο 3 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ προκειμένου να αναπληρώσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Το δάνειο χορηγήθηκε στο πλαίσιο μιας υφιστάμενης συμφωνίας ανταλλαγής (swap) ύψους 10 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ.

«Το δάνειο χορηγείται με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η Riksbank θα είναι καλά προετοιμασμένη προκειμένου να συνεχίσει το έργο εγγύησης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της τράπεζας.

«Σημαντικό χαρακτηριστικό των σουηδικών τραπεζών είναι η χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει ανάγκη από επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για να μπορέσει να καλύψει τις πιθανές ανάγκες των τραπεζών», συμπληρώνει η Riksbank.

Πηγη: Market Watch



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα