Βραδεία ανάκαμψη «βλέπει» ο Ν. Ρουμπινί

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 12:54
UPD:18:12

O καθηγητής του Stern Business School της Νέας Υόρκης, Nουριέλ Ρουμπινί.

Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνεται λόγω και της συντονισμένης επέμβασης των κυβερνήσεων παγκοσμίως, τόνισε ο καθηγητής του Stern Business School της Νέας Υόρκης, Nουριέλ Ρουμπινί, στη δεύτερη ημέρα του 8ου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών που διοργανώνει η KPMG, με θέμα «CFOs: Leaders during the Downturn», με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr.

Σημείωσε ωστόσο, ότι η προσέγγισή του είναι πιο απαισιόδοξη από αυτή που είναι κυρίαρχη μεταξύ των οικονομολόγων, καθώς θεωρεί ότι η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον το τέλος αυτού του έτους, ίσως και τις αρχές του επόμενου, ενώ ακόμα και όταν σταματήσει η αρνητική ανάπτυξη, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι «αναιμικός», όπως τον χαρακτήρισε. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας», όπως είπε, ενώ προέβλεψε ότι η ανάκαμψη είναι βραδεία. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επιδείνωση, λόγω και της υπερβολικής και πρόωρης ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων και του πετρελαίου.

Όσο για την ελληνική οικονομία, ο καθηγητής Ρουμπινί σημείωσε ότι αντιμετωπίζει κινδύνους λόγω της έκθεσής της στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που έχουν πληγεί βαριά από την κρίση. Για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξε πολύ απότομη πτώση της εξωτερικής ζήτησης, που είχε δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό και τη ναυτιλία, σε συνδυασμό με την πτώση της εσωτερικής ζήτησης λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα βαθιά δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και που είναι ανεξάρτητα από την κρίση, όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες δεν διαθέτουν ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, είναι η άνοδος της παραγωγικότητας, ενώ συνέστησε σε όλες τις χώρες να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν μπορείς να ελπίζεις και να περιμένεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα σε γλιτώσει από τα δικά σου προβλήματα. Οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά ή δομικά προβλήματα πρέπει να επιταχύνουν σήμερα και όχι αύριο τις αλλαγές που θα φέρουν δημοσιονομική σταθερότητα και αύξηση της παραγωγικότητας», τόνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα