«Οικονομική κρίση και ηθικά ζητήματα»

Εκδήλωση του Alba
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 19:11

Η οικονομική κρίση και τα ηθικά ζητήματα τα οποία αυτή συνεπάγεται ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε το ALBA Graduate Business School τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009, στα γραφεία του ΣΕΒ.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Καθηγητές του ALBA Graduate Business School, Νικόλαος Τραυλός, Πρύτανης και Κάτοχος της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας στη Χρηματοοικονομική «Καίτη Κυριακοπούλου», και Richard Nielsen, Κάτοχος της Επώνυμης Καθηγητικής Θέσης στην Επιχειρηματική Ηθική «Αριστείδης Δασκαλόπουλος», οι οποίοι παρουσίασαν και σχολίασαν τα ευρήματα της ακαδημαϊκής τους έρευνας που αφορά στη σημερινή οικονομική κρίση, τα ηθικά ζητήματα που συνεπάγεται και τις μεταρρυθμίσεις που πιθανώς θα πρέπει να γίνουν.

Ο Καθηγητής Τραυλός ανέλυσε τη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση τονίζοντας πως είναι η σοβαρότερη κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά το μεγάλο κραχ του 1829. Σημείωσε πως τα πρώτα σημάδια της είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανή από το 2006. Στη συνέχεια, ανέλυσε τα αίτια της κρίσης. Πρώτον, η αλόγιστη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων η οποία είχε φτάσει να καλύπτει το 75% του συνολικού μεγέθους της αγοράς αυτού του είδους των δανείων, ανερχόμενη σε $8 τρις. Δεύτερον, η υπερβολική χρήση δανεισμού η οποία είχε θέσει τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε υψηλό χρηματοδοτικό ρίσκο.

Τρίτον, οι υπέρογκες αμοιβές των λεγόμενων «golden boys» που δημιουργούσαν κίνητρα για βραχυπρόθεσμα κέρδη. Τέταρτον, το χαλαρό εποπτικό πλαίσιο το οποίο, επέτρεπε τα τοξικά προϊόντα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών να «κρύβονται σε εγγραφές εκτός ισολογισμού.

Ο Δρ. Τραυλός αναφέρθηκε επίσης στις γενικότερες επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Στις αρνητικές ανέφερε την αύξηση των επιτοκίων και της ανεργίας και την έλλειψη ρευστότητας. Στις θετικές ανέφερε τον περιορισμό στη διαδικασία τιτλοποίησης, περισσότερη διαφάνεια του συστήματος και αυστηρότερη νομοθεσία. Τέλος, ο Δρ. Τραυλός σχολίασε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες και πως οι όποιες επιπτώσεις βιώνει η οικονομία της είναι έμμεσες, προερχόμενες από τις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες.

Ο Καθηγητής Nielsen έθεσε το ηθικό πλαίσιο της συζήτησης αναλύοντας τα ηθικά ζητήματα που συνεπάγεται η οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, προσέγγισε το θέμα μέσα από την οπτική γωνία της επιχειρηματικής ηθικής που πρώτος δίδαξε ο Αριστοτέλης, σύμφωνα με τον οποίο, ο σκοπός των επιχειρήσεων είναι η δημιουργία πλούτου κατά τέτοιον τρόπο που να κάνει ταυτόχρονα τον επιχειρηματία καλύτερο άνθρωπο αλλά και την κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Ο Δρ. Nielsen σχολίασε το κατά πόσο είναι δίκαιη η μεταφορά εισοδήματος και πλούτου από τους απλούς ανθρώπους στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής τους, αλλά και η μείωση του πλούτου και η επιδείνωση της κατάστασης των μελλοντικών γενεών. Επιπλέον, ανέλυσε τα ηθικά ζητήματα που δημιουργούνται από ενέργειες και διαδικασίες που συνεπάγονται δημόσια ρίσκα για τη δημιουργία ατομικού κέρδους, την απουσία διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές, καθώς και συμπεριφορές οδηγούμενες από προσωπικά συμφέροντα. Ο Καθηγητής ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα