Ινδία: Απογοήτευση για το νέο προϋπολογισμό

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 14:05
UPD:18:40

Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Πρανάμπ Μουχερτζί δεσμεύτηκε να επαναφέρει την Ινδία στους πρότερους ρυθμούς ανάπτυξης του 9% –από 6,2% το περασμένο 12μηνο– χρησιμοποιώντας πιο «περιεκτικά» μέτρα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πτώση αντέδρασε το χρηματιστήριο στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού της Ινδίας από τον νέο υπουργό Οικονομίας, Πρανάμπ Μουχερτζί, μετά από ανοδική πορεία πολλών εβδομάδων λόγω των προσδοκιών για ριζικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Παρότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση φόρου και την αύξηση των δημόσιων δαπανών, παραβλέπει πλήρως τις διεθνείς επενδύσεις και την πώληση των μετοχών των κρατικών επιχειρήσεων –τομείς στους οποίους οι επενδυτές προσδοκούσαν ουσιαστικές αλλαγές.

Ο κ. Μουχερτζί δεσμεύτηκε να επαναφέρει τη χώρα στους πρότερους ρυθμούς ανάπτυξης του 9% –από 6,2% το περασμένο 12μηνο– χρησιμοποιώντας πιο «περιεκτικά» μέτρα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την επίσπευση του ρυθμού ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας, χρειάζονται γενναίες δόσεις ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι. Εν μέσω διεθνούς κρίσης, οι ξένες επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει δραστικά μέτρα περιορισμού της παραοικονομίας, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και της πολιτικής παρέμβασης στην οικονομική ζωή.

Πηγή: The New York Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα