ΕΕ: Σε ισχύ οι διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος για πέντε κράτη

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2009 18:29
UPD:18:45

Σε ισχύ έθεσε η Ε.Ε. τις προβλεπόμενες διαδικασίες «περί υπερβολικού ελλείμματος» για πέντε κράτη-μέλη της: Πολωνία, Μάλτα, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία.

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ υιοθέτησε τη σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναλυτικότερα: στη Λετονία δίδεται παράταση έως το έτος 2012 για να επαναφέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στα όρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ --3% του ΑΕΠ της--ενώ της παρέχεται και δάνειο, για να αντεπεξέλθει στην κρίση αυτήν. Ταυτόσημη διορία παραχωρήθηκε και στην Πολωνία.

Στη Μάλτα, όμως, δόθηκε διορία έως το 2010, ενώ στη Λιθουανία και στη Ρουμανία έως το 2011. Η τελευταία, απολαμβάνει εσχάτως και μιας δανειοδότησης από το ΔΝΤ για να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στην πρωτόγνωρη για δεκαετίες κρίση.

Παράλληλα, παρατάθηκε η παραχωρηθείσα στην Ουγγαρία διορία για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, δηλαδή ενώ έληγε στο τέλος του τρέχοντος έτους, παρατάθηκε τελικά έως το έτος 2011.

Είκοσι κράτη-μέλη με υπερβολικό έλλειμμα φέτος

Σημειώνεται πάντως πως φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ τους για τα 20 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις πολιτικές του δημοσίου κατά της ανεργίας (με απασχόληση σε υποδομές), αλλά και υπέρ των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων να συμβάλλουν σ' αυτό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα