Ν. Κορέα: Η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε έξι χρόνια

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009 06:06

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της Νότιας Κορέας, καθώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές και οι δαπάνες των νοικοκυριών παγίωσαν την ανάκαμψη.

Το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 2,3% το πρώτο τρίμηνο, όταν η χώρα πλησίασε την ύφεση με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Korea στη Σεούλ. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η οικονομία της χώρας θα είχε ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Σήμερα και η Samsung Electronics Co. – μετά τη Hyundai Motor Co. και την LG Electronics Inc. – ανακοίνωσε αύξηση των κερδών το τελευταίο τρίμηνο, αποτέλεσμα του αδύναμου νομίσματος. Οι δαπάνες καταναλωτών αυξήθηκαν 3,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο – τα μέγιστα σε επτά χρόνια – μετά τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ του 2%, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,4% στις 10:24 π.μ. στη Σεούλ, ωθώντας την ετήσια άνοδο στο 34%, μετά από πτώση 41% το 2008. Το ουόν ισχυροποιήθηκε 0,2% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φθάνοντας στα 1.246,10.

Η ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου ήταν η ταχύτερη από το τέταρτο τρίμηνο του 2003 όταν η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 14,7%, σημειώνοντας επίσης τη μεγαλύτερη άνοδο σε περίπου έξι χρόνια. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 2,5%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα