Ευρωζώνη: Σημαντική βελτίωση σε μεταποίηση, υπηρεσίες

Τον Ιούλιο
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009 11:24
UPD:11:29

Συρρίκνωση μικρότερη της αναμενόμενης παρουσίασαν οι τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, ωστόσο οι επιχειρήσεις συνέχισαν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες τους, όπως προκύπτει από έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε σε υψηλά 10 μηνών, διαμορφούμενος στις 46,8 μονάδες από 44,6 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στις 45,3 μονάδες.

Ο δείκτης για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 45,6 μονάδες από 44,7 μονάδες, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ο PMI για τη μεταποίηση βρέθηκε στις 46,0 μονάδες – τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών. Τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί στις 42,6 μονάδες.

«Τα πράγματα παραμένουν αρκετά υποτονικά στον τομέα των υπηρεσιών στην περιοχή της Ευρωζώνης, ωστόσο ο κλάδος της μεταποίησης απολαμβάνει μια μεγαλύτερη ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε κάποια διάσταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία, ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση.

Αντιθέτως, λιγότερο αισιόδοξα ήταν τα στοιχεία από τη Γαλλία, με το δείκτη για τις υπηρεσίες να υποχωρεί στις 45,5 μονάδες από 47,2 μονάδες και το δείκτη για τη μεταποίηση να ενισχύεται στις 47,9 μονάδες από τις 45,9 μονάδες του Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα