Ανθεκτικά τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά εν μέσω κρίσης

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009 12:56

Προστατευμένα από τους μετασεισμούς της οικονομικής κρίσης εμφανίζονται τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, σύμφωνα με την τελευταία Ευρωπαϊκή έρευνα για την ποιότητα της ζωής (European Quality of Life Survey).

Τα ευρήματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό των ιδιοκτητών κατοικιών στην Ευρώπη έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, ενώ ακόμη λιγότεροι δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν.

Ακόμη και στην Ανατολική Ευρώπη όπου τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες, η μικρή αναλογία των νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο θα οδηγήσει σε απορρόφηση των κλυδωνισμών από τη διεθνή ύφεση.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Βελτίωση των Συνθηκών Ζωής και Εργασίας (ερευνητικός βραχίονας της ΕΕ) σε 27.000 νοικοκυριά από ολόκληρη την Ευρώπη, η αύξηση της ανεργίας δεν θα εμποδίσει τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Τα δύο τρίτα περίπου των νοικοκυριών διαθέτουν τουλάχιστον δύο πηγές εισοδήματος με αποτέλεσμα να θεωρούνται σχετικά προστατευμένα από την ανεργία, ενώ οι συνταξιούχοι λαμβάνουν εγγυημένα εισοδήματα –συχνά με πρόβλεψη ανόδου του πληθωρισμού.

Μεγαλύτερη αβεβαιότητα επισκιάζει την Αν. Ευρώπη, η οποία βλεπει τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια να «κάνουν φτερά», τις τιμές των κατοικιών να υποχωρούν και την απειλή της υποτίμησης να σκιάζει τις οικονομίες τους. Ταυτόχρονα, πολλά από τα νοικοκυριά αυτά έχουν λάβει δάνειο σε ξένο νόμισμα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο ενδεχόμενο υποτίμησης του εγχώριου νομίσματός τους.

Πηγή: The Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα