Ο ¶τλας της ύφεσης

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 16:48
UPD:17:30

Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται στον παγκόσμιο χάρτη της οικονομικής κρίσης που έχει σχεδιάσει η Moody’s οι οικονομίες που βουλιάζουν στην ύφεση, ενώ ορατές είναι οι τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει η χειρότερη οικονομική επιβράδυνση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Ολόκληρη η Β. Αμερική έχει παραδοθεί στην ύφεση, ενώ στην Ευρώπη, μόνο η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Σλοβακία έχουν γλιτώσει από τα δόντια της, παρότι βρίσκονται στο χείλος της επιβράδυνσης, αναφέρει η Moody’s.

Σε καλύτερη μοίρα φαίνεται να βρίσκονται οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, παρότι οι μικρές εξαγωγικές χώρες της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ βλέπουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται, όπως επίσης η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη.

Ακόμη και οι οικονομίες των κρατών «BRIC» (Βραζιλία, Ρωσία Κίνα, Ινδία) παρουσιάζουν υποχώρηση στους ρυθμούς ανάπτυξής τους, με τους μεγαλύτερους ρυθμούς μείωσης να σημειώνονται σε Βραζιλία και Ρωσία.

Σε θετική τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται, ωστόσο, η Κίνα και η Ινδία, και και οι ρυθμοί ανάπτυξης της δεύτερης προκαλούν προβληματισμό για το ενδεχόμενο φαινόμενο «υπερθέρμανσης» της οικονομίας.

Μολονότι τα στοιχεία για την Αφρική δεν είναι επαρκή, η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, η Ν. Αφρική βρίσκεται επίσης σε ύφεση.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ αναμένουν συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,4% το τρέχον έτος, ενώ τα πλούσια κράτη εκτιμάται ότι θα δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται κατά 3,8% περίπου κατά μέσο όρο.

Πηγή: Economist



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα