Κύπρος: Συνεργασία με ΕΤΕπ για προαγωγή αειφόρου αστικής ανάπτυξης

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 17:05

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Γραφείο Προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας τους για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων σχεδίων αστικής ανάπτυξης στην Κύπρο.

Η υπογραφή του Μνημονίου διακανονίστηκε από τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, και τον κ. Ανδρέα Μολέσκη, Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης.

Το Μνημόνιο εκφράζει την πρόθεση χρησιμοποίησης της πρωτοβουλίας JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas – (Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) στην Κύπρο, μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Χαρτοφυλακίου (Holding Fund) του JESSICA.

Ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για τις δραστηριότητες της Τράπεζας στην Κύπρο, δήλωσε τα εξής: «Είμαι ευτυχής που η Κύπρος συνεργάζεται μαζί μας για τη χρησιμοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ με σκοπό την υποστήριξη ολοκληρωμένων και βιώσιμων σχεδίων αστικής ανάπτυξης. Όλο και περισσότερα κράτη μέλη και περιφέρειες της ΕΕ αποφασίζουν να αξιοποιήσουν τους καινοτόμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για τη στήριξη έργων που εντάσσονται σε σημαντικά προγράμματα αστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης.»

Από τα τέλη Απριλίου 2009, η ΕΤΕπ έχει δημιουργήσει Ταμεία Χαρτοφυλακίου (Holding Funds) JESSICA με διάφορες εθνικές και περιφερειακές αρχές – συγκεκριμένα, με τις περιφέρειες Wielkopolska (Πολωνία) και Ανδαλουσίας (Ισπανία), τη Δημοκρατία της Λιθουανίας, τη Δημοκρατία της Πορτογαλίας, και την περιφέρεια της Δυτικής Πομερανίας (Πολωνία). Τα Ταμεία Χαρτοφυλακίου JESSICA, τα οποία διαχειρίζεται η ΕΤΕπ, θα επενδύουν κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία, σε Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτούν έργα με ίδια κεφάλαια, δάνεια και/ή εγγυήσεις.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας σχετικά με τη δημιουργία Ταμείων Χαρτοφυλακίου JESSICA με τα ακόλουθα κράτη μέλη ή περιφέρειές τους: Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχική Δημοκρατία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατόπιν αιτήματος των Διαχειριστικών Αρχών, η ΕΤΕπ έχει εκπονήσει μελέτες αξιολόγησης των αναγκών σε επίπεδο χώρας ή περιφέρειας στα ακόλουθα 16 κράτη μέλη ή σε περιφέρειές τους: Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στις μελέτες αυτές αναλύονται οι ανάγκες της αγοράς σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για τη χρηματοδότηση σχεδίων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στις αντίστοιχες περιοχές της ΕΕ, οι οποίες ενισχύονται με κοινοτικές επιχορηγήσεις κατά την περίοδο 2007-2013.

Η πρωτοβουλία JESSICA αναπτύχθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σκοπό την προώθηση των αστικών έργων, την επιτάχυνση της αναζωογόνησης αστικών περιοχών και τη βελτίωση των ευρωπαϊκών πόλεων. Επιλέξιμα προς χρηματοδότηση είναι μόνο τα έργα που αποτελούν μέρος ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης, τα οποία εγγυώνται τη συνάφεια μεταξύ των έργων και την περιβαλλοντική ποιότητά τους. Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου χαρτοφυλακίου το οποίο θα επενδύει, μέσω ταμείων αστικής ανάπτυξης, σε έργα που υποβάλλονται από αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή υπάγονται σε δομές συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, εστιάζοντας στα έργα με σκοπό ολοκληρωμένη και βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Ο μηχανισμός JESSICA επιτρέπει τη διοχέτευση κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ σε έργα που είναι ελκυστικά για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά χρειάζονται χρηματοδοτική στήριξη από το Δημόσιο. Τα επιστρεφόμενα κεφάλαια, καθώς και οι αποδόσεις των έργων, μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση νέων αστικών έργων.

Κατά την τελευταία πενταετία, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει σχεδόν 30 δισ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια στους τομείς των αστικών μεταφορών και της αστικής ανάπλασης σε πολυάριθμα κράτη μέλη της ΕΕ, αποκτώντας έτσι σημαντική εμπειρία στην κατάρτιση και στη χρηματοδότηση τέτοιων σχεδίων. Εφόσον της ζητηθεί από τους φορείς των έργων, η ΕΤΕπ θα εξετάζει τη δυνατότητα συμμετοχής της και με χρηματοδοτήσεις από τους ιδίους πόρους της στα έργα αστικής ανάπτυξης που υποστηρίζει το JESSICA.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα